Revoluţie media, social television, ştirile viitorului… Ce se ascunde în spatele acestor vorbe mari?

În ziua lansării Aleph News, Marius Tucă îl are ca invitat pe Adrian Sârbu. Pare un casting de finală, între doi super-grei ai presei româneşti. Este însă doar un început.

Ce este Aleph News? De unde s-a născut acest proiect? Cine sunt oamenii din spatele noii sigle? Cum s-a pus pe picioare o nouă organizaţie de presă, în plină distanţare socială? Ce fel de ştiri transmite şi mai ales, pentru ce fel de public?

Tucă şi Sârbu: concurenţi, apoi colaboratori, azi parteneri într-o nouă aventură. Cei doi oameni de presă au fiecare un trecut consistent. Diseară sunt faţă în faţă ca să îţi vorbească despre viitor. Un jurnalist şi invitatul său.

Marius Tucă: ”E un interviu clasic, doar că invitatul ştie presă la greu. Oricum, când începem, îţi promit că dialogul va fi ochi în ochi, fără concesii. Şi fără mască.”

Urmăreşte ediţia specială Marius Tucă Show , astăzi de la ora 20:30 pe Aleph News.

 

Marius Tuca: Suntem cu Adrian Sârbu, care a făcut revoluţie în televiziune. Bine ai venit, pentru început.

Adrian Sarbu: Bine te-am gasit. Cum ţi se pare ziua de azi?

MT: Am dormit doar câteva ore. Eu ascult în fiecare zi, trag cu urechea, la lecţiile pe care le ţii în fiecare zi. Nu sunt de acord cu toate, dar aş fi vrut să fi asistat la ele în copilaria mea. Oameni frumoşi, oameni liberi, care fac cu bucurie asta, care au devenit conştienţi că sunt martori şi în acelaşi timp oameni care lucrează la un proiect minune, din punctul meu de vedere.

AS: Ai înţeles cam ce înseamnă acest Aleph? Vreau să ştiu dacă eşti pregătit de discuţie.

T: Sunt pregatit. Îmi place conceputul. Televiziunea asta are o filosifie.

AS: Aleph m-a fascinat şi mă urmăreşte de 50 de ani. Nu aş putea să spun că e mai puternică, are o magie mai mare decat mine decat prima oara cand am vazut o alba neagra într-un târg, şi am fost fascinat.

T: Va trebui să scot întrebările grele.

AS: Încerc să evit să raspund la întrebări. Sa îţi povestesc un pic de Aleph. Am avut multe reacţii. Sunt cunoscut drept fiind arogant de fapt sunt foarte arogant, şi nu am nici o problemă dacă cineva mă injura sau mă laudă. Aleph m-a obsedat din adolescenţă, când îmi împărţeam viaţa între fotbal în curtea şcolii şi lecturi. Am citit povestea asta fascinanta de Jorge Luis Borges. 

T: Eu nu am vazut mai mulţi jurnalişti în altă instituţie media. Unii vin din Mediafax, de la ZF, din presa scrisă, şi din televiziune.

AS: M-am săturat de oamenii din televiziune care nu sunt gazetari.

T: Le-ai cerut tututror să fie ziarişti, youtuberi, vlogeri. De ce nebunia ta să ştie să facă asta? Că ai repetat-o obsedant. La un moment dat mi s-a părut prea mult.

AS: În primul rand trebuie să fie motivaţi. Dacă nu eşti motivat nu poţi face meseria asta. Trebuie să crezi că eşti ales. Sunt 4 miliarde de persoane pe Facebook. Oamenii aştia sunt şi jurnalişti, şi consumatori de jurnalism. Înainte presa era consumată de elite. Pe de altă parte sunt cei care au ramas în meseria de jurnalist şi mulţi din ei cred că nu îşi mai au rostul. Eu cred ca meseria e cerută mai mult ca oricând. Ce încerc eu să fac împreună cu colegii de 25 de ani e sa redescoperim magia acestei meserii. 

T: Mi-am notat în timpul conferinţelor câteva lucruri esenţiale legate de ce înseamnă Aleph. Conteaza nu numele, ci ce e în spatele Aleph. Aleph e o sfera magică, e universul în timp şi spaţiu, sufletul nostru. E această sferă magică în care te uiţi şi vezi tot universul în timp şi spaţiu. Asta mi se pare o idee generoasa, în special pentru jurnalişti. Lumea asta înseamnă conectarea în fiecare moment în orice punct al lumii, cu orice om, prin mijloacele pe care le ai. 

AS: Am venit cu un nou concept pe care nu îl înţelege nimeni, dar sună bine, social television.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/fb-profilemts.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/fb-profilemts-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Revoluţie media, social television, ştirile viitorului... Ce se ascunde în spatele acestor vorbe mari? În ziua lansării Aleph News, Marius Tucă îl are ca invitat pe Adrian Sârbu. Pare un casting de finală, între...