Marius Tucă: Calitatea de fost preşedinte a Colegiului Medicilor contează, mai ales în ultima vreme. Nu vi se pare că în România a explodat amatorismul la orice nivel?

 

Vasile Astărăstoae: Nu numai în România e un dilentantism şi o suficienţă mărginită. Eu m-am cam plictisit de COVID, dar dacă te uiţi dincolo de el, se rescriu istorii, sunt statui dărâmate, există o propagandă anticreştină. E o chestiune îngrijorătoare şi asta mai ales din cauza atentatelor la educaţie. Fiecare se specializează pe un domeniu cât mai restrans şi fiecare ştie tot despre nimic. Pandemia e gestionată de oameni fără niciun background. Pe mine mă recomandă faptul că am lucrat în domenii precum genetică, anatomie patologică şi medicină legală, iar pentru România am facut puţină performanţă în aceste domenii. 

 

Marius Tucă: Ar fi trebuit să daţi ceva, nişte găleţi goale.

 

Vasile Astărăstoae: Nu. Toate alegerile le-am câştigat cu peste 75%.

 

Marius Tucă: Recunosc ca prima dumneavoastră ieşire mi s-a parut un pic exagerată, dar acum îmi dau seama ca nu era nimic exagerat. 

 

Vasile Astărăstoae: Am trecut prin atatea pandemii. Lumea mă identifică cu conspiraţioniştii. Eu am vrut să transmit un mesaj realist şi optimist. Viaţa continuă, trebuie să luam măsuri, dar nu exagerate, şi să ne bucurăm de viaţă. Am încercat să transmit un mesaj pentru raţiune. De dincolo, toate mesajele au fost de a înfricoşa lumea. Frica scade inclusiv răspunsul imunitar. Nu am înţeles de ce sunt atacat ca fiind conspiraţionist. 

 

Marius Tucă: Revenind la ziua de astăzi. Să îl urmărim de Ludovic Orban. Aş vrea să comentăm împreună ce se întâmplă cu România. Aţi vorbit despre faptul că nu trebuie toată ţara carantinată. 

 

Vasile Astărăstoae: Nu am avut dreptate cu numărul de cazuri, deoarece nu am ştiut că se va ajunge la un numar aşa de mare de testări. 

 

Marius Tucă: Tătaru e fost coleg de-al dumneavoastră, dar mai tânăr. Testele de azi sunt şi din cele alor persoanelor care sunt în spital.

 

Vasile Astărăstoae: Eu lucrez doar cu cifre oficiale. Au zis 994, eu am estimat 400, asta e.

 

Marius Tucă: Mai sunt şi testele făcute de concetăţenii noştri pentru a pleca în străinătate. Important e cât la sută din cei testaţi sunt pozitivi. Să îmi spuneţi părerea dumneavoastră despre ce înseamnă acum România şi epidemia şi cum credeţi că vor evolua lucrurile în societate. 

Vasile Astărăstoae: Sunt anumite probleme care nu pot fi explicate ştiinţific. Să internezi o persoana ca să o testezi dacă e pozitiv sau negativ. O persoană testată negativ poate să ia virusul din spital şi să îl ducă acasă. Ce tratament trebuie să ia asimptomaticii? La streptococ îi dai penicilină. La un virus fără tratament etiologic, doar simptomatic, de ce să îi dai tratament? Legat de tratamentul obligatoriu: când obligi pe cineva la tratament trebuie să ai o hotârare judecătorească. Poţi să îl izolezi, dar mai departe persoana hotărăşte dacă vrea să ia acel tratament sau nu, după ce i se menţionează efectele favorabile şi cele nefavorabile. Eu mi-am început activitatea ca medic la genetică medicală. Am fost în laboratorul unei doctoriţe excepţionale. De acolo ştiu ceva genetică. PCR este o tehnică de genetică moleculară. Nu o poate face oricine. Din 130 de laboratoare nici unul nu a zis câte din persoanele de acolo au atestat de genetică moleculară. Erori pot apărea de la colectare, de la prelucrare. 

 

Metoda are o eroare de 4%, care e oricum mare, dar in condiţiile astea poate fi şi mai mare, şi din acest motiv declaraţiile nu sunt susţinute, chiar dacă intenţiile sunt bune. Comandantul militar spunea că sunt medic legist.

 

Marius Tucă: Vă referiţi la Raed Arafat?

 

Vasile Astărăstoae: Da, la el. Eu nu vorbesc din punctul de vedere al medicului legist. Vorbesc din punctul de vedere al eticii medicale. Şi Geza Molnar a spus ca această carantină nu are nici un rost, trebuie utilizată cu prudentă.

 

Marius Tucă: Dar e logic faptul că această carantină nu are nici un rost. Aveam 500 de cazuri pe vremea când lumea era închisă, şi acum avem 700 când lumea e afară.

 

Vasile Astărăstoae: Mai e o chestiune. În toate cazurile am văzut că focarele au fost în spitale, cămine de copii şi bătrâni, rareori în instituţii publice şi niciunul pe plajă, la restaurant, la terase etc. Cand ai 130 de infectaţi într-un spital e o mare problemă. Mulţi condamnă că oamenii vor sa vină acasă. Dacă esti asimptomatic ce rost are să stai în spital?

 

Marius Tucă: 48 de ore eşti la dispoziţia lor şi nu poţi să conteşti.

 

Vasile Astărăstoae: Poţi, dar trece termenul. Pe mine legea m-a siderat. Sunt câteva chestiuni care lasă la dispoziţia unuia cu o facultate, dar fără expertiză în domeniu, decizii importante. Ministrul Sănătaităţii nu este un specialist în orice domeniu. Riscul biologic înalt ce înseamnă? Riscul este înalt dacă incidenţa infectărilor dintr-o ţară este mai mare decât în România. De când a ajuns România un standard? Sunt lucruri care au fost făcute la plesneală. O lege care e împortriva cetăţenilor. Daca legea ar fi într-o ţară normală, aş accepta-o. Dar să îmi spună că un cetaţean e la dispoziţia direcţiei de sănătate publică, mi se pare cel puţin riscant pentru multe persoane. 

 

Marius Tucă: Legile şi iniţiativele care vin din partea guvernului şi preşedinţiei au parte de o poropagandă foarte puternică. Vin Tătaru şi Orban să ne salveze.

 

Vasile Astărăstoae: Eu aştept apocalipsa de 1 milion de cazuri la 1 septembrie. Ca să fie aşa, trebuie să faci cel puţin 200.000 de teste pe zi. Mai avem 49 de zile până la 1 septembrie. 

 

Marius Tucă: Face parte din aceeaşi strategie. Cel care a elaborat documentul ar trebui să îşi dea mâine demisia. 

 

Vasile Astărăstoae: Cu tot cu PSD.

 

Marius Tucă: Da, dar noi nu avem opoziţie. Vorbesc zilnic că depun moţiune de cenzură să cadă guvernul. Sunt toţi o apă şi un pământ. Există această stare alarmistă permanentă, în care oamenii sunt speriaţi. E normal ca oamenilor să li se facă frică. 

 

Vasile Astărăstoae: Toată lumea a criticat guvernul care a făcut petrecerea fără mască şi distanţare. Rareş Bogdan a făcut petrecerea fără mască şi distanţare. Se spune că Andreea Esca s-a îmbolnăvit la acea petrecere. A apărut vreun bolnav? Nu. Nu e nicio ruşine să spui că te-ai înşelat. Considerand că toate testările sunt perfecte, tot nu s-a ajuns la apocalipsă.

 

Marius Tucă: Nelu Tătaru a scăpat porumbelul. Nu sunt 994 de noi cazuri. El a declarat că suntem într-o uşoară creştere. Sunt şi testări ale celor internaţi în spital şi ale celor care vor să plece în vacanţă.

 

Vasile Astărăstoae: Testările s-au făcut ţintit. Depinde unde faci testarea. România se afla într-o fază de platou. S-ar putea să fie în scădere, nu se ştie încă. Asta va avea repercusiuni în viitor. 

Marius Tucă: E foarte greu să vorbeşti despre un număr cât mai precis.

 

Vasile Astărăstoae: Când se face testul PCR se identifică ARN-ul. Se spune că pe un asimptomatic îl ţii 10 zile, după care el nu mai are gradul de contagiozitate. Au fost persoane care au fost ţinute 60 de zile în spital pentru că nu se negativa testul. Asta înseamnă că cei din spital nu aveau habar de imunologie şi despre aceste mecanisme. Eu nu înţeleg de ce această îngrijorare cu privire la numărul de infectaţi. Nici masca, nici tratamentele, nici carantina nu întrerup circulaţia virusului. Când văd această panică şi isterie… Acum au apărut şi o serie de medici care spun că ne invită la terapie intensivă. 

Marius Tucă: Sunteţi adeptul unei forme de tratament?

 

Vasile Astărăstoae: Nu mă pricep. Nicio schemă şi niciun antiviral nu are rezultate extraordinare la această infecţie. O serie din decese, nu în România, au fost favorizate de reacţiile adverse la un anumit retroviral. Cel mai bun tratament este să asiguri confortul fizic şi psihic al unei persoane. Eu v-am spus că nu se vor deschide restaurantele de la 1 iulie. Spuneţi-mi şi mie: care este raţionamentul ca un restaurant să stea închis?

 

Marius Tucă: Nu ştiu.

 

Vasile Astărăstoae: Uitaţi-vă ce este în Franţa, Italia, Suedia. Numai la noi se dă ştirea negativă. Am văzut ştirea că la Iaşi mai este doar un pat la terapie intensivă. Ştiţi câte paturi de terapie intensivă sunt la Iaşi? Sunt manipulări. Oamenilor le este frică. 

 

 

 

Legat de discursul în limba engleză a lui Costel Alexe

 

Vasile Astărăstoae: Nu este nicio ruşine că nu cunoşti 5-6 limbi. Este tipic românesc. Nu ştiu altă limbă, folosesc limba română. Sunt translatori la astfel de întâlniri.

 

 

Medicul explică situaţia pandemiei în lume şi ce se întâmplă acum în România. Ce urmează, cum va arăta toamna şi iarna, mai are COVID-19 aceeaşi putere ca la început? – acestea vor fi câteva întrebări la care fostul preşedinte al Colegiului Medicilor va răspunde.

Un talk show exclusiv, cu prof. dr. Vasile Astărăstoae şi Marius Tucă, începând cu ora 20.00, într-o emisiune LIVE “Marius Tucă Show”, pe mediafax.ro.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/07/vasile-astarastoae-marius-dumbraveanu.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/07/vasile-astarastoae-marius-dumbraveanu-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Marius Tucă: Calitatea de fost preşedinte a Colegiului Medicilor contează, mai ales în ultima vreme. Nu vi se pare că în România a explodat amatorismul la orice nivel?   ...