Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că o restrângere a libertăţilor trebuie să fie prin lege, nu prin ordin, făcând referire la internarea pacienţilor Covid-19 asimptomatici.

„Este o internare obligatorie. Noi am sesizat la CCR legea care e din 2006, care nu prevede nişte criterii clare, ci doar spune că ministrul Sănătăţii, prin ordin poate să facă asta. Or, orice internare este o privare de libertate şi din perspectiva Constituţiei României, este inadmisibil ca asta să se întâmple prin ordin de ministru. Ea trebuie să fie prin lege. De asta ne-am dus la Curtea Constituţională”, a declarat Renate Weber, pentru Mediafax.

Cei care au fost internaţi pot merge în instanţă.

„Este dreptul fiecărei persoane care consideră că i-a fost afectat dreptul fundamental la libertate. Este dreptul ei să facă acest lucru”, a mai spus Renate Weber. 

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională şi legea privind starea de alertă.

„Pe stare de alertă, ele au fost, totuşi, mai bine precizate în legea 55. Am sesizat-o şi pe aceea la CCR, dar nu din perspectiva aceasta. Au câteva greşeli acolo, adică se face trimitere la nişte texte care nu există: litera t), care nu este. E o lege făcută repede de tot în Parlament, într-o zi. Ce-i acolo… ”, a precizat Weber.

Renate Weber a spus că dacă ar avea ocazia, ar proceda la fel în privinţa sesizărilor din pandemie. Premierul Ludovic Orban a cerut revocarea Avocatului Poporului după ce a sesizat Curtea Constituţională pentru proiectul prin care pensiile speciale sunt impozitate.

„De când am venit la instituţie, am spus foarte clar: voi face ceea ce este corect. Chestiunea drepturilor şi libertăţilor chiar mă interesează. Atât timp cât cred că avem dreptate – nu sunt decizii pe care le-am luat singură – evident, ne ducem mai departe. Tot timpul a fost eventual ideea asta a revocării. În conformitate cu legea noastră, de la Avocatului Poporului, instituţia este unipersonală, numai avocatul poporului poate fi revocat. Cum să fi acţionat altfel? Categoric, nu”, a menţionat Avocatul Poporului. 

Interviul integral cu Avocatul Poporului va fi publicat joi de mediafax.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/7550103-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/7550103-mediafax-foto-alexandru-dobre-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că o restrângere a libertăţilor trebuie să fie prin lege, nu prin ordin, făcând referire la internarea pacienţilor Covid-19 asimptomatici. „Este o...