Plămâni

La nivelul plămânilor apare deficitul de oxigenare, care duce la insuficienţă respiratorie. Medicul Virgil Musta îţi arată cum sunt plămânii bolnavilor de COVID-19.
“Un pacient care prezintă o leziune iniţială, nu foarte accentuată, apare cu o opacitate care ne sugerează că ar putea să fie vorba despre o infecţie cu noul coronavirus. Avem imagini în care, vedeţi, mai mult de jumătate din plămân este plin de leziuni. Acestea sunt formele grave, care evoluează cu insuficienţă respiratorie şi de multe ori necesită intervenţia terapiei intensive şi ventilaţie mecanică”.

Sistem circulator

Coronavirusul deteriorează peretele interior al vaselor de sânge, endoteliul. Creşte astfel riscul de microtromboză, proces care presupune formarea unor mici cheaguri de sânge, care pot înfunda milioanele de vase capilare sangvine din corpul uman. Şi dacă endoteliul tinerilor rezistă, fragilitatea sa este o trasătură comună a sistemului circulator al celor mai expuşi pacienţi la COVID-19, cei care au diabet sau boli cardiovasculare. Trombozele sunt explicaţia pentru cedarea bruscă a unor organe vitale.
Din cauza inflamării vasculare sistemice, medicii recurg, în cazul pacienţilor aflaţi în stare gravă, la filtrarea sângelui, pentru a potoli furtuna de citokine, răspunsul inflamator necontrolat al organismului.

Inimă

La nivelul inimii, sindromul inflamator distruge celulele miocardice, în forma severă a bolii. Asta poate duce la complicaţii cardiovasculare severe, precum sindromul coronarian acut sau insuficienţa cardiacă, explică chirurgul cardiovascular Adrian Molnar.
“Ca răspuns inflamator al organismului, apar distrugeri celulare, printre care şi celulele miocardice. Virusul intră în celule prin nişte receptori, de acetilcolină şi reacţia dintre virus şi aceşti receptori duce la distrugerea celulelor, printre care şi miocitele cardiace”.

Piele

La nivelul pielii, urmele lăsate de COVID-19 se pot confunda uşor cu manifestările cutanate date de alte afecţiuni, explică dermatologul Olga Siminonescu.
“Au câteva caracteristici: ele apar într-un context febril, sunt de mai multe feluri, vorbim despre egzantem polimorf. Această erupţie polimorfă în context febril poate fi urticariană, poate semăna cu varicela, poate semăna cu leziunile degerate acrale, cele din zona extremităţilor. Pot apărea şi leziuni violacee dureroase, care seamănă cu un anumit lupus”.

Sistemul nervos

Complicaţiile de la nivelul sistemului nervos sunt relativ frecvente, fiind explicate de mecanismul inflamator vascular, spune neurologul Liliana Cucoş
“De obicei sunt semne uşoare, printre care putem enumera cefaleea sau durerea de cap, vertijul sau ameţeala, însă apar şi cazuri de accidente vasculare la pacienţii tineri, care se manifestă prin slăbiciune musculară la jumătatea corpului, prin tulburări de limbaj sau tulburări de nervi cranieni. Unul dintre semnele specifice afectării COVID-19 este afectarea mirosului şi a gustului. Dar nu este o afecţiune foarte gravă, ea este cumva reversibilă în câteva zile de la debutul bolii”.

Rinichi

În formele grave de boală, pacienţii pot face insuficienţă renală, chiar dacă nu aveau probleme renale înainte, explică nefrologul Raluca Bobeică.
“Deşi procentul total al pacienţilor bolnavi de COVID-19 care dezvoltă insuficienţă renală acută în timpul infecţiei este destul de mic, aproximativ 3-9%, trebuie să reţinem că aceşti pacienţi au evident un prognostic mai rezervat. Este vorba despre insuficienţă renală acută, care uneori necesită proceduri de supleere renală, respectiv dializă”.

Afectarea dată de SARS COV 2 este multiorganică

COVID-19 este o lecţie de umilinţă pentru medici, care îi descoperă încontinuu noi manifestări. Infecţionistul Adrian Marinescu explică provocările pe care le întâmpină medicii.
“E vorba de afectarea vaselor mici, nu vorbim numai de prinderea pulmonară, aşa cum ne-am aşteptat în primă fază, este afectarea multiorganică. Ce este diferit la acest virus, la SARS COV-2 este faptul că toate lucrurile s-au întâmplat repede. Nu este un virus ucigaş, dar este un virus contagios, asta a însemnat o răspândire rapidă la nivelul globului. Aflăm totuşi că are multe elemente noi cum ar fi partea vasculară, cum ar fi evoluţia prelungită, lucruri de care nu ştiam la început şi pe care le aflăm pe parcurs”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/coronavirus-organism-multimedia.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/coronavirus-organism-multimedia-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Plămâni ...