Parlamentarii europeni au votat, joi seara, trei propuneri urgente în cadrul unei sesiuni plenare extraordinare, ca măsuri urgente menite să ajute cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă crizei produse de pandemia de COVID-19.

Măsurile au fost supuse la vot în plen la mai puţin de două săptămâni de la prezentarea lor de către Comisie, transmite Parlamentul European într-un comunicat de presă.

Cele trei propuneri aprobate sunt: Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus (Corona Response Investment Initiative), extinderea Fondului de solidaritate al UE şi suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare pe aeroporturile comunitare.

Corona Response Investment Initiative reprezintă o serie de măsuri menite să mobilizeze 37 miliarde Euro din fondurile UE disponibile cât mai curând posibil pentru cetăţenii, regiunile şi ţările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus.

Fondurile vor fi direcţionate către sistemele de sănătate, IMM-uri, pieţele forţei de muncă şi alte părţi vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE. Propunerea a fost adoptată cu 683 voturi pentru, unul împotrivă şi patru abţineri, se arată în comunicatul PE.

Euro deputaţii au aprobat şi extinderea Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele în domeniul sănătăţii publice.

Măsurile din cadrul acestui pachet vor pune la dispoziţie ţărilor europene până la 800 de milioane EUR în 2020. Operaţiunile eligibile în cadrul fondului vor fi extinse pentru a include acordarea de sprijin în cazul unei urgenţe majore în domeniul sănătăţii publice, inclusiv asistenţă medicală, precum şi măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor. Propunerea a fost adoptată cu 671 voturi pentru, trei împotrivă şi 14 abţineri.

Măsura privind suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare pe aeroporturile comunitare va împiedica transportatorii aerieni să opereze zboruri goale în timpul pandemiei.

„Prin această suspendare temporară, companiile aeriene nu mai sunt obligate să utilizeze sloturile de decolare şi de aterizare planificate, pentru a le păstra în următorul sezon. Pe toată durata verii, de la 29 martie până la 24 octombrie 2020, se va renunţa astfel la regula foloseşti sau pierzi. Propunerea a fost adoptată cu 686 voturi pentru, niciunul împotrivă şi două abţineri”, se arată în comunicatul PE.

După votul de joi, Consiliul Europei trebuie să aprobe în mod oficial poziţia Parlamentului şi apoi măsurile adoptate vor intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în zilele următoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/03/1florin-citu-7546803-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/03/1florin-citu-7546803-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpgrootstireaUncategorised
Parlamentarii europeni au votat, joi seara, trei propuneri urgente în cadrul unei sesiuni plenare extraordinare, ca măsuri urgente menite să ajute cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă crizei produse de pandemia de COVID-19. Măsurile au fost supuse la vot în...