Cele mai noi cazuri confirmate sunt următoarele:

Cazul 90 – Femeie de 64 de ani din Neamţ, venită din Italia in 09.03. confirmată în 13.03.

Cazul 91 – Copil de 1 an din Bacău, contact cu mătuşa venită din Italia în 03.03, confirmat în 13.03. Mătuşa este asimptomatică, urmează testarea.

Cazul 92 – Femeie de 41 ani din Iaşi, lucrează în Mureş, venită din Dubai in 08.03; face naveta Iaşi – Bucureşti; din 09.03 a mers la serviciu; debut în 12.03, confirmată în 13.03.

Cazul 93 – Femeie de 41 ani din Iaşi, sosită din Franţa, internată în Spitalul de boli infecţioase Iaşi în 13.03 şi confirmată în 13.03.

Cazul 94 – Femeie de 27 ani din Caraş Severin, sosită din Italia în 10.03, carantinată în Dâmboviţa, confirmată în 13.03.

Cazul 95 – Bărbat de 55 ani din Caraş Severin, venit din Italia, carantinat în Dâmboviţa, confirmat în 13.03.

Numărul total al bolnavilor de COVID-19 a ajuns la 95 în România.

Conform informaţiilor autorităţilor, primul scenariu implică între 0 şi 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea unui între 25 şi 100 de persoane. Următorul scenariu se activează atunci când sunt între 100 şi 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmaţi peste 2.000 de bolnavi cu noul tip de virus.

Aproape 5.100 de oameni au murit până acum din cauza pandemiei, iar peste 145.000 de persoane au fost infectate cu virusul 2019-nCoV.

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus este un virus respirator care nu a fost depistat anterior la om. Primul caz de virus a fost identificat în Wuhan, China. Organizaţia Naţiunilor Unite, autorităţile de sănătate publică şi partenerii lucrează pentru a identifica un vaccin pentru virus.

Cum se răspândeşte virusul?

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, noul coronavirus a apărut de la o sursă animală, dar se răspândeşte de la persoană la persoană. Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături (tuse şi strănut) şi contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

Cât de contagios este virusul?

Virusul se răspândeşte foarte uşor de la persoană la persoană, în special în case, spitale şi alte spaţii închise. Agentul patogen poate călători prin aer, învăluit în picături respiratorii minuscule, care sunt produse atunci când o persoană bolnavă respiră, vorbeşte, tuşeşte sau strănută.

Unde s-a răspândit virusul?

Virusul, originar din Wuhan, China, a îmbolnăvit mai mult de 135.000 în cel puţin 111 ţări şi peste 4.900 au murit. Răspândirea a încetinit în China, dar câştigă viteză în Europa şi Statele Unite. În România numărul infectărilor cu noul Coronavirus a ajuns la 70. Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că focarul se califică drept pandemie.

La ce simptome ar trebui să mă uit?

Semnele comune ale infecţiei cu noul coronavirus includ febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. În cazuri grave, infecţia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi chiar moarte. Dacă vrei să afli mai multe informaţii despre simptomele noului coronavirus, sună la numărul gratuit 0800800358.

Cum mă pot proteja?

Te poţi proteja astfel: Spală-te pe mâini cu săpun, înainte şi după masă, după ce ai folosit toaleta şi după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanţa uşii, bara de susţinere din autobuz). Evită contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecţie respiratorie. Solicită îngrijiri medicale dacă ai febră, tuse sau dificultăţi în respiraţie.

Cum îi pot proteja pe ceilalţi?

Îi poţi proteja pe alţii luând următoarele măsuri de precauţie: acoperă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă atunci când tuşeşti sau strănuţi şi aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un şerveţel la îndemână, tuşeşte sau strănută în îndoitura (pliul) cotului. Spală-te pe mâini cu săpun după ce tuşeşti sau strănuţi. Evită contactul apropiat cu alte persoane când ai tuse şi febră. Nu scuipa în public. Solicită îngrijiri medicale dacă o persoană apropiată are febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

Cât durează pentru a dezvolta un tratament sau un vaccin?

În acest moment sunt testate mai multe medicamente, iar rezultatele iniţiale sunt aşteptate în curând. Totuşi, un vaccin pentru a opri răspândirea este încă la cel puţin un an distanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected] 

rootstirea
Cele mai noi cazuri confirmate sunt următoarele: Cazul 90 - Femeie de 64 de ani din Neamţ, venită din Italia in 09.03. confirmată în 13.03. Cazul 91 - Copil de 1 an din Bacău, contact cu mătuşa venită...