Corpul de control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea unei petreceri de Revelion la Biblioteca Naţională a României. Managerul Carmen Mihaiu a declarat pentru MEDIAFAX că s-a respectat legea şi că misiunea bibliotecii nu a fost afectată.

Deputatul USR Iulian Bulai scria într-un mesaj publicat pe Facebook faptul că sala Atrium a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti a rămas “plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion”. Sub titulatura “Revelion în Bbibliotecă”, petrecerea de Revelion a inclus un concert susţinut de Delia.

“‘O locaţie autentică’ pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Naţională a României, care-şi împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o ‘locaţie autentică’ pentru ‘un revelion de poveste’, cu Delia et co. Promovat pe Facebook ca fiind organizat nu se ştie de cine – poate de Biblioteca Naţională însăşi, deşi ultima dată când am verificat, nu ăsta era obiectul ei de activitate. În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viţei la proţap pe scările Ministerului, de Ziua Naţională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiţi, care beau pe rupte”, a scris deputatul USR.

Corpul de control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea acestei petreceri de Revelion la Biblioteca Naţională din Bucureşti, informaţie confirmată pentru MEDIAFAX de Carmen Mihaiu, managerul instituţiei.

“Oficial nu am fost informată. Dar probabil că urmează luni, mi se pare firesc. Domnul ministru a anunţat public şi probabil luni dimineaţa se vor întâmpla lucrurile afirmate”, a declarat Carmen Mihaiu, duminică, pentru MEDIAFAX.

Întrebată de MEDIAFAX dacă au fost respectate procedurile, aceasta a răspuns afirmativ: “Da, eu am respectat Legea bibliotecilor care spune foarte clar la Biblioteca Naţională că este o biblioteca care este finanţată din venituri proprii şi de la bugetul statului. În primul rând din venituri. Apoi am respectat regulamentul de organizare şi funcţionare, care, la fel, îmi permite să fac evenimente, şi un ordin de ministru care stabileşte exact tarifele”.

Întrebată despre criteriile care trebuie să fie luate în considerare în alegerea acestor evenimente, Mihaiu a spus că acestea trebuie să fie “civilizate şi sigur să respecte o anumită decenţă”. “Sigur sunt cele culturale, artistice, ştiinţifice, profesionale, expoziţii dezbateri, iar acest eveniment a fost privit ca un concert de muzică pop, am vrut să atragem tinerii şi o categorie de vârstă de până în 40 de ani şi nu ni s-a părut nimic nepotrivit”, a explicat managerul Bibliotecii Naţionale.

Despre imaginile publicate de Bulai, Mihaiu a spus că au fost post-eveniment, când se făcea curăţenie: “Mobilierul nu era al Bibliotecii Naţionale, de altfel, Biblioteca Naţională nu are acest tip mobilier”.

“Imaginile sunt furnizate din interior, deci ele trebuiau aduse la cunoştinţa mea dacă era o problemă, Nimeni nu m-a contactat din Ministerul Culturii. Eu am fost să mă asigur că lucrurile intră în normal, se face curat, eu am filmat cu telefonul încă de pe 3 (ianuarie, n.r.) şi mobilierul nu mai era”, a mai spus Mihaiu, care a mai precizat că petrecerea a avut loc într-o perioadă în care biblioteca a fost închisă publicului. De altfel, instituţia îşi va relua programul cu publicul luni.

“Evenimentul s-a întâmplat când Biblioteca nu mai avea public, nu am afectat misiunea Bibliotecii, evenimentul a fost închis, nu aveam public în acel moment şi este normal să nu fie”, a subliniat aceasta.

De asemenea, Mihaiu a spus că patrimoniul Bibliotecii nu este afectat de astfel de evenimente: “Nu există depozite nici la parter, nici la mezanin unde a avut loc evenimentul concert Delia, nu. Depozitele încep de la etajele 3, 5, 6, colecţiile speciale sunt în depozite cu control acces, noi nu facem evenimente şi să periclităm patrimoniul, în niciun caz”.

Întrebată de MEDIAFAX care sunt motivele pentru care un astfel de eveniment organizat de Biblioteca Naţională a ieşit în evidenţă, în condiţiile în care şi alte instituţii din subordinea Ministerului Culturii, precum Opera Naţională şi Teatrul Naţional Bucureşti, găzduiesc petreceri de Revelion, Mihaiu a răspuns că motivul este unul intern.

“Eu am încercat să deschid Biblioteca, sunt primul manager după nouă ani cu concurs, nu mai există interimat, eu vreau să fac reorganizare. De altfel, această reorganizare există ca obligaţie în contractul meu de management, mi-am asumat reorganizarea, eu am trimis noul ROF propus şi organigrama la Ministerul Culturii, sigur că reorganizarea nu convine şefilor şi anumitor directori din Biblioteca Naţională, pentru că eu voi face această reorganizare care sigur va lovi în comoditatea multora care s-au obişnuit de nouă ani de zile să existe interimate şi cum nu le convine ceva să dea jos directorul. Despre acest lucru este vorba, de fapt, se vrea capul meu în acest moment”, a spus aceasta.

“Vor cădea câteva capete prin această reorganizare. Biblioteca Naţională este cu prelucrarea cărţilor undeva în 2016 şi este firesc să iau măsuri pentru a mări ritmul şi ca Biblioteca Naţională să ajungă acolo unde trebuie, iar publicul să aibă acces la cărţi aşa cum se aşteaptă de la o Bibliotecă Naţională. Iar eu mi-am propus aceste obiective şi sigur că nu convin. Da, trebuie să muncim, despre asta este vorba, trebuie să muncim mai mult şi să fim mai responsabili”, a adăugat aceasta.

“Deranjează foarte mult acest restaurant care este normal să existe într-o instituţie, accesul se face din afara institiţiei, nu din interior, Dar acest spaţiu a fost prevăzut încă din construcţie ca restaurant Eu nu am făcut altceva decât să închiriez şi să aduc venituri instituţiei. Iar restaurantul este civilizat. Şi e normal ca publicul şi cetăţenii Bucureştiului… de ce să stea un spaţiu gol sau şi Biblioteca Naţională să stea goală, un spaţiu imens. Se pot întâmpla evenimente”, a spus Mihaiu, care a dat ca exemplu un concert al Patriarhiei organizat în urmă cu câteva săptămâni, ce a avut peste 3.000 de participanţi.

“E normal să dau comunităţii această instituţie şi să se întâmple evenimente, iar atunci când Biblioteca Naţională poate să aducă venituri şi să îi fie mai bine, de ce nu. Atât timp cât nu este afectat publicul”, a mai spus managerul Bibliotecii Naţionale.

Până la ora difuzării acestei ştiri, ministrul Culturii nu a putut fi contactat de MEDIAFAX.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected] 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/01/artificii.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/01/artificii.jpgrootstireaUncategorised
Corpul de control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea unei petreceri de Revelion la Biblioteca Naţională a României. Managerul Carmen Mihaiu a declarat pentru MEDIAFAX că s-a respectat legea şi că misiunea bibliotecii nu a fost afectată. ...