Azvârliţi în politică, noi confundăm crestele valurilor cu orizontul.

Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Marius Albu şi Sorin Drugan - înconjurul Pământului pe apă

COMENTARIU Lelia Munteanu: Marius Albu şi Sorin Drugan – înconjurul Pământului pe apă

Cobor pavilionul velierului meu pe care colind cu mintea mările lumii, ca să salut doi români temerari: Marius Albu şi Sorin Drugan. Şi unul şi celălalt, în nebunia lor frumoasă, fac – solitari –  înconjurul lumii pe apă.

Viaţa aventuroasă a acestor doi sexagenari derulează povestea viselor împlinite.  

Marius Albu a pornit la începutul lui octombrie din Gibraltar. Comandă un velier performant, Wamm III, şi are de parcurs 28.000 de mile în aproximativ 240 de zile. A mai înconjurat Pământul cu Phoenix, ambarcaţiunea pe care şi-a construit-o, dar nu singur, ca acum, şi fără oprire.

Sorin Drugan a plecat din Limanu, în septembrie 2017, pe o coajă de nucă – bătrânul lui Aiax, bricolat în 1978 şi la care meştereşte în fiecare port. Nici el nu ştie precis când se va întoarce; îl preocupă lucruri mai importante.  

La ora ora când scriu, Albu înaintează cu 6 noduri, în mijlocul Atlanticului.

Drugan e în Insulele Marchize, în mijlocul Pacificului, după ce a terminat glorios traversada Atlanticului. Până să ajungă acasă va porni pe traseul  Oceania, Singapore, India, Canalul Suez. 

Albu nu e doar navigator, ci şi alpinist, cu un palmares solid (Aconcagua – 6.962 m; pe Denali, în Alaska, 6.194 m, şi-a pierdut, povesteşte senin,  câteva bucăţi din degete şi o bucăţică de nas). Mă întreb care e legătura dintre cele două pasiuni şi nu găsesc decât văzduhul.

Despre aceşti doi români excepţionali, cărora le urmăresc jurnalele de bord, părându-mi-se că viaţa mea e o pioasă pierdere de vreme, despre aceşti români excepţionali – pentru care cel mai mare dar e vântul şi pe care nu-i va decora nimeni niciodată – m-am gîndit să scriu de Ziua României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected] 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/12/albud.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/12/albud-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Azvârliţi în politică, noi confundăm crestele valurilor cu orizontul. COMENTARIU Lelia Munteanu: Marius Albu şi Sorin Drugan - înconjurul Pământului pe apă ...