Guvernul populist dn Ungaria condus de premierul Viktor Orban şi din alte state membre ale Uniunii Europene folosesc subvenţiile destinate agriculturii pentru clientela lor politică, familie şi apropiaţi în detrimentul micilor fermieri, arată o anchetă a cotidianului The New York Times.

Imaginea articolului NYT: Modul în care oligarhii şi populiştii din UE mulg milioane de euro destinate agriculturii

NYT: Modul în care oligarhii şi populiştii din UE mulg milioane de euro destinate agriculturii

O investigaţie New York Times, desfăşurată în nouă ţări pentru cea mai mare parte a anului 2019, a descoperit un sistem de subvenţii care este în mod deliberat opac, subminează în mare măsură obiectivele Uniunii Europene privind mediul şi este afectat de corupţie şi auto-tranzacţionare.

În fiecare an, blocul din 28 de ţări plăteşte 65 de miliarde de dolari sub formă de subvenţii agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent şi să menţină în viaţă comunităţile rurale. Dar în toată Ungaria şi o mare parte din Europa Centrală şi de Est, cea mai mare parte se îndreaptă către unii puţini conectaţi şi puternici. Primul ministru al Republicii Cehe a strâns zeci de milioane de dolari din subvenţii doar anul trecut. Subvenţiile au subscris terenuri în stil mafiot în Slovacia şi Bulgaria.

Programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleaşi forţe antidemocratice care ameninţă blocul din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală şi de Est, conduse de mai mulţi populisti, au o largă latitudine în ceea ce priveşte modul în care subvenţiile, finanţate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite – chiar dacă întregul sistem este învăluit în mister.

Programul este cel mai important punct din bugetul central al Uniunii Europene, reprezentând 40% din cheltuieli. Este unul dintre cele mai mari programe de subvenţii din lume.

Cu toate acestea, unii parlamentari de la Bruxelles care scriu şi votează politica agricolă recunosc că adesea habar nu au unde se duc banii.

Un loc pe care îl merge este aici, în judeţul Fejer, care este locul premierului populist al Ungariei, Viktor Orban. O pictogramă a extremei drepte a Europei şi un critic dur al elitelor de la Bruxelles şi din Europa, domnul Orban este fericit să accepte banii Uniunii Europene. Ancheta Times a constatat că foloseşte subvenţiile europene ca pe un sistem de patronaj prin care îşi îmbogăţeşte prietenii şi familia, îşi protejează interesele politice şi îşi pedepseşte rivalii săi.

Guvernul lui Viktor Orban a scos la licitaţie mii de hectare de pământ care au ajuns din proprietatea statului către membrii familiei sale şi apropiaţi, inclusiv unui prieten din copilărie care a devenit unul dintre cei mai bogaţi bărbaţi din ţară, a descoperit ancheta Times. Cei care controlează terenul, la rândul lor, se califică pentru milioane de subvenţii din partea Uniunii Europene.

“Este un sistem absolut corupt”, a spus Jozsef Angyan, care a fost cândva subsecretarul pentru Dezvoltare Rurală al Guvernului condus de Viktor Orban.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/11/viktor-orban-afp.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/11/viktor-orban-afp-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Guvernul populist dn Ungaria condus de premierul Viktor Orban şi din alte state membre ale Uniunii Europene folosesc subvenţiile destinate agriculturii pentru clientela lor politică, familie şi apropiaţi în detrimentul micilor fermieri, arată o anchetă a cotidianului The New York Times. ...