Tanzilya Bisembeyeva, femeia pe care Cartea Rusească a Recordurilor o reţinuse drept cea mai în vârstă femeie din Rusia, a trecut la cele veşnice. Bisembeyeva s-a născut cu două luni înainte de încoronarea Ţarului Nicolae al II-lea şi, la cei 123 de ani ai săi, se poate spune că a văzut trei secole.

Imaginea articolului A murit ”cea mai în vârstă femeie” de pe glob. Secretul longevităţii ei

A murit cea mai în vârstă femeie de pe glob. A muncit mult, a băut lapte bătut şi l-a cunoscut pe Vincent van Gogh

„A murit în pace”, a spus oficialul districtului, citat de ziarul rusesc Rossiyskaya Gazeta, „toată comunitatea a însoţit-o pe ultimul ei drum”.

Dar, la cei 123 de ani ai săi, confirmaţi de certificatul său de naştere, Bisembeyeva a fost, de fapt, cea mai în vârstă femeie de pe planetă.

Secretul longevităţii ei au fost, după cum ea însăşi spunea, laptele bătut şi munca neîntreruptă. Un stil de viaţă sănătos, fără fumat sau consum de alcool, a ajutat-o să treacă de Revoluţia Rusească, de tirania lui Stalin, de colapsul sovietic, de anii comunismului post-bolşevic.

Desigur că gena longevităţii din familia sa a ajutat-o, dar şi munca susţinută, în aer liber, pe câmp, hrana puţină dar sănătoasă şi optimismul. Pentru munca ei, a obţinut un premiu de excelenţă. Fiul ei, Shintas, în vârstă de 70 de ani, spune că nu şi-o aminteşte pe mama lui altfel decât muncind.

„A trăit de la Rasputin la Putin”, a spus acesta. Kazakă musulmană, a fost cea mai în vârstă dintre cei opt fraţi ai ei. După Revoluţia din Noiembrie a lucrat ca muncitoare la o fermă sovietică. S-a căsătorit cu un bărbat cu 16 ani mai în vârstă decât ea.

Când era fată, l-a cunoscut pe Vincent van Gogh.

Bisembeyeva a ajuns cea mai în vârstă persoană din lume după ce alte două femei, una de 129 de ani şi o alta de 128, au murit mai devreme anul acesta.

În pofida datelor din Cartea Recordurilor, care atestau vârsta ei înaintată, scepticii au observat că avea 53 de ani când a născut prima oară şi 59 – când l-a născut pe cel de-al treilea său fiu.

Tanzilya a avut trei fii, 10 nepoţi, 25 de nepoţi şi doi stră-stră-strănepoţi.  

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/10/rusoaica-print-screen-1.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/10/rusoaica-print-screen-1-300x290.pngrootstireaUncategorised
Tanzilya Bisembeyeva, femeia pe care Cartea Rusească a Recordurilor o reţinuse drept cea mai în vârstă femeie din Rusia, a trecut la cele veşnice. Bisembeyeva s-a născut cu două luni înainte de încoronarea Ţarului Nicolae al II-lea şi, la cei 123 de ani ai săi, se poate spune că...