Secţia de Judecători din cadrul CSM are o reacţie dură cu privire la magistraţii care spun că justiţia nu se poate înfăptui fără SRI şi protocoale sau că există o teamă, susţinând că procurorii care au anchetat cazul Caracal nu trebuie protejaţi, ci trebuie aflat adevărul.


Imaginea articolului Secţia de Judecători: E de neconceput cum magistraţi spun nu se poate înfăptui justiţia fără SRI

Secţia de Judecători: E de neconceput cum magistraţi spun nu se poate înfăptui justiţia fără SRI

“Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de evenimentele petrecute în judeţul Olt şi îşi exprimă public regretul pentru modalitatea în care procedurile aplicate s-au dovedit a fi fost ineficiente. Evenimentul dramatic despre care opinia publică din România a luat cunoştinţă începând cu ziua de vineri, 26 iulie 2019, a relevat încă o dată faptul că, pe fondul unei situaţii de criză majoră, deşi cadrul legislativ actual are toate mecanismele care să garanteze o eficienţă deplină a procedurilor, acesta a reprezentat pretextul escaladării unei stări de dezbinare, un mediu pentru dezvoltarea dezinformărilor, manipulărilor, dar şi a unei evidente lipse de asumare”, se arată într-un comunicat de presă.

Secţia pentru judecători a CSM critică asociaţiile de magistraţi care au dat vina pe modificările legilor justiţiei pentru ce s-a întâmplat la Caracal.

“Ignorând faptul că pierderea vieţii unui copil reprezintă o dramă ireversibilă şi nu pretextul declanşării altor conflicte, asistăm cu îngrijorare la escaladarea unor justificări care nu îşi au loc într-o societate care îşi tratează cu maximă responsabilitate şi atenţie cetăţenii. Folosirea drept pretext a situaţiei de faţă pentru invocarea unor consecinţe presupus negative ale modificărilor aduse legislaţiei penale şi procesual penale nu poate reprezenta decât o distorsiune manipulatorie a faptelor şi o încercare indecentă de a profita de o situaţie absolut critică pentru adâncirea stării de conflict din sânul societăţii româneşti. Şi aceasta este cu atât mai mult de neacceptat cu cât asemenea manipulări provin de la anumite asociaţii de magistraţi, al căror scop central ar trebui să fie protejarea drepturilor cetăţenilor, iar nu perpetuarea unor stări conflictuale şi tensionate. Modificările legislative în materie penală clamate nu au fost, încă, aprobate de legiuitor, procesul legislativ fiind la acest moment în etapa verificării de constituţionalitate de către instanţa de control constituţional. Singurele modificări ale cadrului legal au fost aduse exclusiv în privinţa statutului judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare, precum şi organizării şi funcţionării Consiliului Superior al Magistraturii”, precizează sursa citată.

“Tot astfel, este de neconceput cum magistraţi organizaţi în anumite forme asociative înţeleg să susţină că justiţia din România nu se poate înfăptui fără sprijinul şi implicarea Serviciului Român de Informaţii, sens în care dezavuăm categoric asemenea afirmaţii fără niciun fel de suport şi care nu fac decât să decredibilizeze sistemul de justiţie din ţara noastră şi să pună sub semnul întrebării Constituţia, legile ţării şi deciziile Curţii Constituţionale.

Alegaţiile privind presupusa frică în a acţiona conform legii, generată de modificările legislative şi de potenţialele verificări ale Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu pot fi acceptate şi sunt incalificabile în contextul în care nu se poate susţine că, în lipsa acestor organisme, magistraţii ar putea fi la adăpost de orice fel de răspundere.

Facem, aşadar, un apel la judecătorii şi procurorii ţării să respecte obligaţia de rezervă, să nu se implice şi mai ales să nu dea curs unor analize lipsite de suport concret şi să evite participarea la scenarii care nu au drept finalitate decât împiedicarea aflării adevărului. Judecătorii şi procurorii cunosc foarte bine dimensiunea şi importanţa responsabilităţilor pe care le au în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar acest lucru se realizează numai în considerarea legii şi nu temându-se de ea!

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită implicarea imediată a tuturor autorităţilor responsabile de elucidarea acestei drame şi nu adoptarea unei atitudini de protejare a propriei imagini, disfuncţiile existente, cel puţin la nivel de aparenţă în acest moment, urmând a fi urgent lămurite. Cerem fermitate şi reacţii rapide, valorificarea deplină a tuturor probelor pentru a le aduce cât mai repede acolo unde trebuie înfăptuit actul de justiţie.

Solicităm, de asemenea, Secţiei pentru procurori implicare deplină în gestionarea acestei situaţii de criză şi tratarea acesteia cu obiectivitate şi independenţa proprie mandatului acordat membrilor Consiliului, fără a afecta caracterul secret al investigaţiilor penale în această etapă. Societatea românească are nevoie de răspunsuri complete, de dezlegarea tuturor aspectelor care, în acest moment, apar ca fiind necunoscute, iar fiecare cetăţean de încredere în modalitatea de aplicare a dispoziţiilor legale, de siguranţă în ceea ce priveşte integritatea sa şi a bunurilor sale, dar mai ales are dreptul să cunoască adevărul. În acest sens, Secţia pentru judecători asigură întreaga societate că va acţiona cu deplină responsabilitate, obiectivitate şi asumare, fiind preocupată în continuare şi urmărind până la finalizare cu atenţie întreg cursul evenimentelor”, se arată în comunicatul de presă.

Cazul de la Caracal a adus din nou în discuţie protocoalele secrete încheiate între parchete şi SRI, unii procurori susţinând că rezultatul este o consecinţă a anulării acestora. Pe de altă parte,sunt magistraţi care spun că este folosită tragedia pentru a justifica protocoale nelegale.

“Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceştia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR. De aceea, joi, un echipaj al Direcţiei de Operaţiuni Speciale a venit de la Bucureşti şi la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se ştia locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeaşi ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani”, se arată într-o scrisoarea deschisă a Asociaţiei pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP).


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]ediafax.ro.

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/7418987-mediafax-foto-marian-ilie-10.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/7418987-mediafax-foto-marian-ilie-10-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Secţia de Judecători din cadrul CSM are o reacţie dură cu privire la magistraţii care spun că justiţia nu se poate înfăptui fără SRI şi protocoale sau că există o teamă, susţinând că procurorii care au anchetat cazul Caracal nu trebuie protejaţi, ci trebuie aflat adevărul. ...