Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat, marţi, la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis care a cerut partidelor parlamentare să găsească o formulă potrivită de a transpune în legislaţie referendumul pe justiţie, solicitându-i, la rândul său, şefului statului să demisioneze.


Imaginea articolului Tăriceanu, reacţie dură după atacul preşedintelui pe referendum: Rămâne cum am stabilit - Klaus Iohannis, demisia imediată!

Călin Popescu Tăriceanu: Rămâne cum am stabilit: Klaus Iohannis, demisia imediată!

”Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislaţie opţiunea cetăţenilor.” Spunând azi asta, preşedintele României ne-a transmis, tuturor, un mesaj extrem de tranşant şi de grav, care va trebui să ne pună serios pe gânduri. În mandatul precedentului preşedinte, România a fost împinsă de statul-paralel spre un regim de republică prezidenţială, fără legătură cu ceea ce se stabilise prin două Constituţii votate de cetăţeni. Acum, ne aflăm la debutul unui alt experiment politic major, de-a dreptul periculos în vremurile noastre, şi anume instaurarea democraţiei directe în locul celei reprezentative.

Preşedintele ALDE subliniază că statele moderne au introdus nu întâmplător mecanismul democraţiei reprezentative, pentru că s-a dovedit că este, de departe, cel mai eficient cu putinţă.

“Democraţia reprezentativă a adus cu sine atributele statului modern, separarea puterilor în stat, votul universal, alegerea democratică a conducătorilor etc. Mecanismul referendumului consultativ este menţinut doar pentru a oferi posibilitatea de a se afla, din când în când, mai bine decât prin intermediul sondajelor, care este viziunea cetăţenilor asupra anumitor probleme şi e bine să fie aşa. Klaus Iohannis merge mult mai departe însă, el vrea să transforme un instrument aflat deplin la îndemâna sa în cea mai teribilă armă politică împotriva tuturor celor care au alte opinii. Klaus Iohannis a găsit metoda-minune prin care voinţa cetăţenilor exprimată la votarea Constituţiei ori în alegerile parlamentare libere, voinţa Parlamentului ori a Curţii Constituţionale ş.a.m.d. să fie încălcate prin manipulări de mase şi încălcări grosolane ale spiritului legii”, potrivit sursei citate.

Călin Popescu T[riceanu aminteşte că, în urmă cu ani, o decizie a Curţii Constituţionale a stabilit că preşedintele poate adresa poporului “întrebări legate de orice problemă imaginabilă”.

“Totuşi, chiar Constituţia stabileşte că există limite ale revizuirii ori că cetăţenii nu au drept de decizie în anumite probleme, cum ar fi taxele şi impozitele, tratatele internaţionale ori amnistia şi graţierea. Interzicând dreptul cetăţenilor la iniţiativă legislativă pe aceste teme, Constituţia, cel mai important contract social al unei societăţi, pune la adăpost anumite domenii extrem de sensibile de ispita populismului. Care ar fi, spre exemplu, răspunsul cetăţenilor la un referendum pe tema eliminării tuturor taxelor? Klaus Iohannis ştia cu precizie că întrebările sale sunt neconstituţionale; ştia că rezultatul unui referendum nu poate ”fenta” interdicţia de legiferare sus pomenită. El a vrut doar să forţeze Parlamentul ori CCR să se contrapună ”voinţei poporului”, cum o numeşte el, şi să se înfăţişeze drept unicul susţinător al acesteia. O manevră pur electorală de cea mai joasă speţă, pentru că Iohannis are mare nevoie de duşmani imaginari în drumul spre al doilea mandat. Nu poţi forţa legiferarea împotriva Constituţiei, dacă însăşi Constituţia îţi interzice să legiferezi!”, arată preşedintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu atrage atenţia că Tratatul de la Lisabona a inclus, şi el, dreptul cetăţenilor europeni – minim un milion – de a avea iniţiative legislative la nivel unional. “Dar, Comisia Europeană a susţinut mereu şi existenţa unui filtru al bunului simţ şi a respins deja unele asemenea iniţiative, susţinute de milioane de europeni – ultima în noiembrie – argumentând că o asemenea iniţiativă trebuie ”să nu fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie şi să nu contravină în mod vădit valorilor Uniunii Europene”. (1) Oare preşedintele României ar fi avut curajul să le transmită şi lui Jean Claude Juncker, Angelei Merkel, lui Frans Timmermans şi altor lideri occidentali că nesocotesc voinţa a milioane de cetăţeni europeni, care ”trebuie respectată în mod obligatoriu”? Răspunsul îl ştim cu toţii. Ca atare, rămâne cum am stabilit: Klaus Iohannis, demisia imediată!”, scrie liderul ALDE.

Acesta notează, în final, că pe 28 noiembrie 2018, Comisia Europeană a hotărît să nu înregistreze iniţiativa cetăţenească europeană intitulată “Referendum la nivelul întregii UE pentru a stabili dacă cetăţenii europeni vor ca Regatul Unit să rămână sau nu în Uniune!”.

Reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu vine după ce preşedintele Klaus Ioahnnis a declarat, marţi, că voinţa cetăţenilor, exprimată în mod categoric şi fără echivoc de 6,4 milioane de români prin votul „DA” dat pe 26 mai, trebuie respectată în mod obligatoriu. “Curtea Constituţională a validat referendumul! Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislaţie opţiunea cetăţenilor”, a completat Klaus Iohannis.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/befunky-collage-6-5.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/befunky-collage-6-5-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat, marţi, la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis care a cerut partidelor parlamentare să găsească o formulă potrivită de a transpune în legislaţie referendumul pe justiţie, solicitându-i, la rândul său, şefului statului să demisioneze. ...