Eliminarea Turciei din programul F-35 din cauza achiziţionării sistemelor de apărare antirachetă S-400 din Rusia nu este bazată pe motive legitime şi nu este în concordanţă cu „spiritul de aliat” în cadrul NATO, a transmis Ministerul de Externe din Turcia, relatează Euronews.


Imaginea articolului Turcia consideră că eliminarea din programul F-35 este o măsură ilegală

Turcia consideră că eliminarea din programul F-35 este o măsură ilegală

Ministerul de Externe din Turcia a cerut joi Statelor Unite, prin intermediul unui comunicat, să reconsidere această „greşeală”, care ar deteriora parteneriatul strategic dintre cele două ţări aliate.

Administraţia de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administraţia de la Ankara a achiziţionat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/f-35a-flight-cropped-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/f-35a-flight-cropped-2-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Eliminarea Turciei din programul F-35 din cauza achiziţionării sistemelor de apărare antirachetă S-400 din Rusia nu este bazată pe motive legitime şi nu este în concordanţă cu „spiritul de aliat” în cadrul NATO, a transmis Ministerul de Externe din Turcia, relatează Euronews. ...