Administraţia de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă, conform Reuters.


Imaginea articolului Casa Albă: Implicarea Turciei în programul F-35 este imposibilă

Casa Albă: Implicarea Turciei în programul F-35 este imposibilă

„F-35 nu poate coexista cu o platformă de informaţii rusească, ce va fi folosită pentru a afla informaţii despre capacităţile avansate ale programului”, a transmis Casa Albă prin intermediul unui comunicat.

Deşi conflictul generat de achiziţionarea sistemelor S-400 a dus la tensionarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Turcia, Casa Albă a transmis că „preţuieşte” relaţia strategică cu Administraţia de la Ankara.

„În calitate de aliaţi NATO, relaţia noastră este multilaterală, nu este concentrată doar pe F-35. Relaţia noastră militară este puternică şi vom continua să cooperăm cu Turcia, având în vedere constrângerile generate de prezenţa sistemelor S-400 în Turcia”, se menţionează în comunicat.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administraţia de la Ankara a achiziţionat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/f-35a-flight-cropped-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/f-35a-flight-cropped-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Administraţia de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă, conform Reuters. ...