Congresul USR a început, sâmbătă, la Teatrul Naţional Bucureşti, cu melodia binecunoscută din celebrul serial Ürzeala Tronurilor. Preşedintele PSD Bucureşti, Roxana Wring, a declarat că formaţiunea îşi va alege candidatul la prezidenţiale şi că oameni precum Dăncilă sau Firea trebuie să plece. Mihai Goţiu, candidat în competiţia internă a USR pentru prezidenţiale, a declarat că Uniunea Salvaţi România înseamnă salvarea pădurilor, a apelor, precum şi a tot ce înseamnă mediu în ţara noastră. El a mai precizat că cei de la PSD-ALDE nu pot spune că sunt patrioţi, atunci când distrug mediul.

Imagini LIVE de la Congresul USR 

UPDATE ora 12.49 Barna: Mai mult de jumătate din tineri îşi văd viitorul în afară. Vechile partide sunt responsabile

Preşedintele USR, Dan Barna, care candidează sâmbătă la Congresul USR pentru a fi prezidenţiabilul formaţiunii, a anunţat că, potrivit unor statistici, mai mult de jumătate dintre tinerii Românii îşi văd viitorul în afara ţării, fapt de care sunt responsabile vechile partide.

“Astăzi mai mult de jumătate dintre tineri îşi văd viitorul în afară României. Este cea mai dureroasă cifră din istoria noastră recentă. Ca să vă daţi seama de dimensiunea acestei drame naţionale, gândiţi-vă că fiecare dintre noi are în familie sau în grupul de prieteni cel puţin o persoană care lucrează sau trăieşte în afara graniţelor ţării. Spun asta pentru a înţelege că emigraţia nu este doar o cifră îngrozitoare, este o realitate pe care o experimentăm cu toţii. Ceilalţi, vechile partide şi toţi cei care au condus România vreme de 30 de ani, sunt responsabili pentru cifra asta aşa cum arată ea acum. Sunt responsabili pentru milioanele de români care au plecat din ţară”, a declarat Dan Barna, la Congresul USR.

Preşedintele USR a precizat că nu se aşteaptă nimeni ca “cei care au provocat acest dezastru să reuşească, magic, acum să îl repare”.

“Dacă judecăm după numărul de voturi pe care l-am primit pe 26 mai din partea tinerilor şi din partea celor care au plecat din ţară, aş zice că şi ei cred acelaşi lucru, un sfert de Românie crede că noi putem schimba România. Iar celor care ne spun că nu avem şanse, că nu suntem pregătiţi, le aduc aminte de antreprenorii care au pornit de la zero, de voluntarii din societatea civilă, de tinerii care s-au întors, de profesorii, medicii, funcţionari şi toţi cei care au avut curajul să nu stea deoparte. Astăzi suntem mai puternici ca niciodată”, a conchis Barna.

UPDATE ora 12.19 Dumitru Stanca, la Congresul USR: Sunt convins că eu aş capitaliza încrederea românilor în Armată

Dumitru Stanca, unul dintre candidaţii în competiţia internă a USR pentru prezidenţiale şi cadrul militar în rezervă, a declarat că Armata este una dintre instituţiile care se bucură de o mare încredere în rândul românilor, precizând că e convins că ar capitaliza acest lucru.

„Stimaţi colegi din USR am onoarea şi plăcerea să vă salut. Este salutul nostru, al militarilor, adaptat puţin contextului. Acea plăcere pentru că uneori onoarea de a saluta un superior nu vine la pachet cu plăcerea, dar au fost multe evenimente când am avut plăcerea ca militar să îmi salut superiorii. Sunt Stanca Dumitru cel de la care a pornit nebunia competiţiei interne şi desemnarea candidatului la prezidenţiale. Am pus pe forum un mesaj o rugăminte de a creiona candidatul USR la prezidenţiale. Am avut puţine răspunsuri şi am spus că mă regăsesc în trăsături în mai mică sau mai mare măsură. Oamenilor le place să cumpere, nu să se vândă. Iar eu am vrut să văd ce vor să cumpere oamenii”, a afirmat Dumitru Stanca, sâmbătă, la Congresul USR.

El a mai spus că de multe ori partidele propun candidaţi şi încearcă să îi impună, însă fără a lua în considerare preferinţele românilor.

„Partidele vin cu candidaţi pe care încearcă să îi impună, dar fără să ţină cont de preferinţele românilor. Mi-am bazat candidatura pe una dintre opţiunile românilor, când vine vorba de încrederea în instituţiile statului şi v-am spus că Armata se bucură de o mare încredere în rândul românilor. Sunt convins că eu aş capitaliza această încredere a românilor”, a conchis Stanca.

Dumitru Stanca, înscris în competiţia internă pentru prezidenţiale, este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov. Un alt candidat pentru a deveni prezidenţiabilul USR este Dragoş Dinulescu, este medic dentist şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova.

UPDATE ora 12.05 Dinulescu: Dacă voi candida la prezidenţiale din partea USR, vreau un singur mandat, nu mai mult

Dragoş Dinulescu, care candidează sâmbătă la Congresul USR pentru a fi desemnat prezidenţiabilul formaţiunii, a declarat că vrea un singur mandat în fruntea ţării, pentru că “oamenii, când sunt prea mult într-o funcţie, se învechesc”.

“Eu nu sunt un om cu notorietate, eu vin din urmă, aşa cum mulţi dintre voi sunteţi. Aşa cum voi aţi dat dovadă de responsabilitate şi implicare venind până aici, aşa am decis şi eu că trebuie să-mi asum această candidatură. Din punctul meu de vedere, candidatura noastră, a celor patru, nu este despre Dinulescu, Barna etc, e despre voi şi despre cum veţi reuşi să scăpaţi de anumite tipare împământenite, de pildă, că preşedintele partidului trebuie să fie şi canadidat. Nu e niciun atac la Dan Barna. (…) Cei care au deja mandat din partea filialelor trebuie să îl respecte. Cei care nu au mandat şi care vedeţi în mine un om capabil, veţi vota cu inima, veţi vota cu USR. Dacă va fi să candidez din partea USR, vreau un singur mandat, nu mai mult. Oamenii când sunt prea mult într-o funcţie se învechesc. Noi avem alt ADN, chiar avem alt ADN”, a declarat Dragoş Dinulescu.

UPDATE ora 12.00 Goţiu: USR înseamnă salvarea pădurilor, a apelor şi a tot ce înseamnă mediu în România

Mihai Goţiu, candidat în competiţia internă a USR pentru prezidenţiale, a declarat că Uniunea Salvaţi România înseamnă salvarea pădurilor, a apelor, precum şi a tot ce înseamnă mediu în ţara noastră. El a mai precizat că cei de la PSD-ALDE nu pot spune că sunt patrioţi, atunci când distrug mediul.

„Am ales să vorbesc despre mediu, nu pentru că infrastructura, educaţia nu ar fi nişte priorităţi pentru care noi luptăm, ci pentru eu personal, nu îimi pot închipui o Românie modernă, puternic şi într-un partid pro-european care să nu îşi asume problematica de mediu. Mediul şi criza climatică sunt în ansamblu despre salavarea pădurilor, despre reducerea poluării şi despre economia circulară. Eu zis că pe lângă acestea mediul este mult mai mult. Mediul este o investiţie în viitorul acestei ţări, viitorul României. De doi ani documentez pe teren modul înc are sunt distruse parcurile naţionale din România. De doi ani lucrez la un proiect de lege. Probabil că acest proiect s-ar putea să nu treacă în această toamnă, din cauza actulei majorităţi din Parlament, PSD şi ALDE. Însă vom avea o şansă să treacă după 2020, în 2021 când îl voi relua. Probabil că acest proiect de a interzice tăierea pădurilor în parcurilor naţionale va mai dura un an sau doi”, a afirmat Mihai Goţiu, sâmbătă la Congresul în care USR îşi alege prezidenţiabilul.

Senatorul USR a adăugat că a calculat şi că cei 9 milioane de metri cubi de lemn furaţi din fondul forestier anual valorează între 200 şi 300 de milioane de euro. El a amintit şi despre Roşia Montana.

„Mediul este şi despre sănătate. Vorbim despre articolul 35 din Constituţie, dreptul la un mediu sănătos. Dar măsurile de mediu ne ajută să facem economii substanţiale la bugetul pentru sănătăate. Mediul este şi despre infrastructura. Una din marile probleme cu care ne confruntăm e lipsa unei infrastructuri la nivel naţional şi local. Mediul e despre corupţie, despre resurse uriaşse care alimentează corupţia. În cazul Roşia Montană vorbim de 700 milioane de dolari cheltuiţi în România. Nu a rămas nimic din acei bani. Acei bani au ajuns în corupţie. Am calculat că cei 9 milioane de metri cubi furaţi anual din fondul forestier valorau între 200-300 milioane de euro. Da, protejând mediul reducem corupţia în România”, a completat Goţiu.

Acesta a încheiat printr-un atac la PSD-ALDE, precizând că reprezentanţii coaliţie susţin că sunt patrioţi, că apără România, însă prin măsurile lor distrug mediul şi implicit sănătatea românilor.

„Mediul e despre oraşele viitorului şi comunităţile locale. Vorbim despre oraşe inteligente, în care vrem să trăim bine. Tot ce înseamnă mediu, parcuri, piste de biciclişti, pietonale, nu ne putem închipui comunităţi locale fără ele. Suntem USR iar acest lucru înseamnă salvarea pădurilor, a apelor şi a tot ceea ce înseamnă mediul în România. Să nu vină ALDE-PSD să ne spună că sunt patrioţi, că ei apără România, disturgând tot ceea ce înseamnă mediu, sănătatea pentru români”, a conchis senatorul USR.

UPDATE ora 11.53 Nicuşor Dan, prezent la Congresul USR: Am speranţa să fiu candidatul Opoziţiei la Primăria Capitalei

Nicuşor Dan, fostul preşedinte al USR şi fondator al partidului, este prezent, sâmbătă, la Teatrul Naţional din Bucureşti unde are loc Congresul formaţiunii, precizând că este de părere că trebuie să existe un candidat unic al Opoziţiei la Primăria Capitalei, care să fie el.

”Nu mai sunt membru de doi ani, am fost pentru o scurtă perioadă ca să-mi dau acea semnătură (pentru ca USR să poată înscrie candidaţii la alegerile europarlamentare pe lista Alianţei cu PLUS – n.n.), am venit să-mi salut vechi prieteni (…) Eu cred că trebuie să existe un candidat unic al Opoziţiei la Primăria Capitalei, am speranţa să fiu eu”, a declarat Nicuşor Dan, pentru Digi 24.

UPDATE ora 11.24 Congresul USR a început pe muzica din Urzeala Tronurilor. Wring: Dăncilă să plece, Firea să plece

Congresul USR a început, sâmbătă, la Teatrul Naţional Bucureşti, cu melodia binecunoscută din celebrul serial Ürzeala Tronurilor. Preşedintele PSD Bucureşti, Roxana Wring, a declarat că formaţiunea îşi va alege candidatul la prezidenţiale şi că oameni precum Dăncilă sau Firea trebuie să plece.

“Suntem aici pentru că USR a crescut. Avem mai mulţi membri, mai multe voturi. Am obţinut aproape 40% din voturile la alegerile europarlamentare şi am venit cu propuneri şi soluţii pentru Bucureşti. Acest Congres vine să deschisă o nouă etapă politică. Congresul de azi este unul al maturităţii. Vom alege un prezidenţiabil, vom face modificări la statut şi suntem aproape să finalizăm un parteneriat cu PLUS. Sunt opţiuni de partid mare. Sunt opţiuni de partid care va conduce adminsitraţia centrală şi locală, începând cu 2020. Sunt opţiuni capitale pentru USR, dar mai ales pentru România”, a declarat Roxana Wring.

Preşedintele USR Bucureşti a spus, în debutul Congresului USR, că din 2020 USR trebuie să guverneze.

“Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece. În 2020, toţi hoţii şi incompetenţii trebuie scoşi din adminsitraţia publică şi locală. Cu asta mai avem de luptat. Avem de schimbat mentalităţi, viziuni învechite, avem de schimbat legi date pentru infractori. Deciziile noastre de azi vorbesc despre deciziile noastre de mâine. Ceea ce se întâmplă azi spune ce se va la Palatul Victoria şi în administraţia publică. Nu e nici Game of Thrones, nu e bussiness as usual, e testul unei maturităţi”, a completat Roxana Wring.

UPDATE ora 10.55 Barna, întrebat dacă are emoţii la votul în Congres: Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist

„Vom vedea. Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist”, a afirmat Dan Barna, înaintea participării la Congresul USR, întrebat dacă are emoţii la vot.

Liderul USR a precizat că are şanse bune să obţină sprijinul colegilor de partid pentru a deveni prezidenţiabilul formaţiunii.

„Zic că am şanse bune să obţin sprijinul colegilor mei. Bucuria evenimentului e deosebită. Ulterior vom vedea. Sunt negocierile pe care le purtăm în cadrul Alianţei. Vom lua o decizie, cea mai înţeleaptă decizie pentru obiectivul nostru de a guverna în 2020, pentru că aceasta este de fapt miza Alianţei USR-PLUS. Europarlamentarele au fost primul pas. Urmează candidatura pentru prezidenţiale şi acolo vom duce acest mesaj mai departe, de Românie modernă europeană, de Românie digitală şi locale, naţionale. Acestea sunt obiectivele. Le vom realiza”, a explicat Barna.

Chestionat cu ce mesaj va încerca să îşi convingă colegii să îl voteze candidat la prezidenţiale, liderul USR a răspuns: „Suntem pe un drum care va duce Alianţa USR-PLUS la guvernare şi suntem un drum la capătul căruia vom putea să contăm în ceea ce înseamnă viitorul României”.

Acesta a adăugat că discuţiile cu PLUS pentru prezidenţiabil decurg firesc.

„Foarte bine. Negocieri fireşti. Rezolvăm fiecare aspect. Încercăm să învăţăm din experienţele alianţelor anterioare, să acoperim cât mai multe scenarii şi situaţii care ar putea să apară, tocmai pentru a avea o Alianţă cât se poate de solidă pentru a guverna în 2020”, a precizat preşedintele USR.

El a mai afirmat că „într-un timp destul de scurt, probabil două săptămâni, vom avea şi o formă a Alianţei şi o definire a datelor”.

Câteva sute de delegaţi ai USR s-au reunit, sâmbătă, pentru a alege candidatul partidului la prezidenţiale. În competiţie sunt înscrişi liderul USR Dan Barna, senatorul Mihai Goţiu, Dumitru Stanca şi Dragoş Dinulescu. În aceeaşi zi se va întruni şi Consiliul Naţional al PLUS.


Cel de-al patrulea Congres al USR se va desfăşura sâmbătă, începând cu ora 10.30 la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

De la 10.30 la 13.30 candidaţii USR vor susţine discursuri şi apoi va avea loc votul cu buletine.Între 13.30 şi 15.00 va fi efectuată numărătoarea voturile, urmată de anunţarea rezultelor. Dezbaterile şi votul amendamentelor la Statut vor începe după-amiază şi este posibil să se desfăşoare până seara, potrivit sursei citate.

Dumitru Stanca, înscris în competiţia internă pentru prezidenţiale, este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov, iar Dragoş Dinulescu, şi el înscris în cursa internă, este medic dentist şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova.

Pe 8 iunie, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul partidului, modificări care vor fi supuse aprobării Congresului de sâmbătă. Principala schimbare priveşte modul de alegere a preşedintelui USR, în sensul ca acesta să fie ales de toţi membrii partidului, prin vot direct. Amendamentul agreat de Comitetul Politic al USR, reunit la Brăila, a fost propus de Dan Barna.

Dacă modificarea Statutului va fi agreată şi de Congresul USR, atunci preşedintele formaţiunii va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al membrilor USR pentru un mandat de maximum 4 ani, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliul Naţional al PLUS se va desfăşura tot sâmbătă, în vederea desemnării candidatului PLUS la la prezidenţiale şi la Primăria Generală a Capitalei. Vor exista şi decizii referitoare la organizarea internă a partidului şi stadiul negocierilor care au loc, în aceste zile, la nivel european, a informat formaţiunea, într-un anunţ de presă.

De la ora 13.00, preşedintele PLUS Dacian Cioloş va susţine o conferinţă de presă, pentru a informa asura deciziilor luate de partid în cadrul Consiliului Naţional.

USR şi PLUS se află de câteva săptămâni în negocieri în vederea stabilirii candidatului Alianţei pentru un mandat la Cotroceni. Liderii celor două formaţiuni au explicat că va fi un tandem al Alianţei USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidenţiabilul, atunci Dacian Cioloş va fi propunerea de premier sau viceversa.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/7111452-mediafax-foto-silviu-matei-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/07/7111452-mediafax-foto-silviu-matei-1.jpgrootstireaUncategorised
Congresul USR a început, sâmbătă, la Teatrul Naţional Bucureşti, cu melodia binecunoscută din celebrul serial Ürzeala Tronurilor. Preşedintele PSD Bucureşti, Roxana Wring, a declarat că formaţiunea îşi va alege candidatul la prezidenţiale şi că oameni precum Dăncilă sau Firea trebuie să plece. Mihai Goţiu, candidat în competiţia internă a...