Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat, în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că nu se poate vorbi despre prezidenţiale fără a se lua în calcul scenariul conform căruia Klaus Iohannis ar putea fi propus pentru preşedinţia Consiliului European, funcţie deţinută în prezent de polonezul Donald Tusk.

„Nu putem discuta despre prezidenţiale fără un dar, care este situaţia lui Klaus Iohannis. Dacă se confirmă zvonurile, informaţiile şi iată o să se confirme în scurt timp sau o să se infirme, că va merge la preşedinţia Consiliului European în locul lui Tusk (…) Probabil că în maximum o lună ştim. În momentul în care se vor face jocurile la nivel de Comisie Europeană, probabil că se şi stabileşte, chiar dacă el nu va fi, ştim sigur că nu mai are cum să candideze sau chiar dacă va candida că va pleca”, a susţinut, joi, Ion Cristoiu.

În ipoteza în care Klaus Iohannis va pleca la Bruxelles, Ion Cristoiu spune că prezidenţiabilul PSD va avea avea prima şansă la scrutinul prezidenţial de la sfârşitul anului.

“Deci să luăm prima ipoteză, ipoteza este că Klaus Iohannis merge. În acel moment candidatul PSD, indiferent cine ar fi el, are şansa numărul unu. Dacă pleacă Iohannis. Din mai multe motive: 1. Klaus Iohannis este identificat candidat al dreptei, dreapta ia o lovitură straşnică plecând el”, a explicat jurnalistul.

Mai mult, în opinia sa, plecarea lui Iohannis va duce la o bătălie pe zona dreptei. “În primul rând că niciodată USR-ul nu va accepta un candidat care e al PNL-ului. Doi, dacă Klaus Iohannis pleacă, în acel moment vom avea clar că la dreapta… o întrecere cine să fie candidatul dreptei şi cine e mai candidat al dreptei. Deci e clar că, indiferent pe cine ar pune PNL, va fi pe acelaşi plan de egalitate cu candidatul USR. Bătălia dintre ei va fi mult mai dură, adică o bătălie acum între Barna sau Cioloş şi Iohannis… e greu de presupus că vor avea curaj să-l atace”, a spus analistul politic.

Ion Cristoiu a arătat şi ce se va întâmpla dacă şeful statului refuză nominalizarea la Consiliul Europeam şi rămâne în cursa prezidenţială.

„Dacă rămâne, Iohannis este preşedintele în exerciţiu şi el zdrobeşte toată dreapta. Degeaba e manipularea asta că o să intre, că o să aibă şanse Cioloş sau Barna. Nu, e clar, este greu de presupus că electoratul, chiar electoratul USR îl va vota pe Barna şi nu pe Iohannis. Nu, n-are cum, nu există nicio diferenţă”, a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu a demontat, totodată, scenariul conform căruia, în faţa lui Klaus Iohannis, candidatul PSD nu intră în turul al II-lea.

“A doua variantă cu Klaus Iohannis, în lumea politică e lansată o diversiune foarte gravă pentru PSD. Este o diversiune lansată chiar de oamenii lor şi anume că PSD-ul n-are nicio şansă… Este o prostie. Nu are cum. PSD-ul a avut întotdeauna 4 milioane de votanţi, chiar dacă a pierdut în turul al doilea. Adică e greu de presupus acum că nu intră în turul doi pentru că electoratul până la urmă se va împărţi în două. Îşi imaginează cineva că electoratul ăla, nu ştiu, poate că nu vor fi 4 milioane, poate vor fi 3, pentru că una sunt europarlamentarele, una sunt prezidenţialele, ei se vor mobiliza. Şi alea 3 milioane să-l voteze pe Barna? Hai să fim serioşi. Sau pe Iohannis? Păi nu, pentru că acel electorat PSD, atenţie, el va vota ură faţă de electoratul dreptei”, a conchis Ion Cristoiu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/7523527-mediafax-foto-alexandru-dobre-26.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/7523527-mediafax-foto-alexandru-dobre-26.jpgrootstireaUncategorised
Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat, în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că nu se poate vorbi despre prezidenţiale fără a se lua în calcul scenariul conform căruia Klaus Iohannis ar putea fi propus pentru preşedinţia Consiliului European, funcţie deţinută în prezent de polonezul Donald Tusk. ...