USR consideră că proiectul rezultat în urma dezbaterilor din comisia de reformă electorală nu rezolvă toate problemele accesului la vot al Diasporei, însă dacă va fi adoptat în forma agreată, fără amendamente surpriză de la PSD-ALDE, va îmbunătăţi procesul la vot pentru românii din străinătate.


Imaginea articolului Fără cozi la vot pentru românii din Diaspora. Măsurile propuse de USR, adoptate

Fără cozi la vot pentru românii din Diaspora. Măsurile propuse de USR, adoptate

Principalele elemente de noutate la alegerile prezidenţiale din noiembrie vor fi: listele suplimentare electronice, votul anticipat în secţiile din străinătate şi extinderea votului prin corespondenţă, au transmis reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

„Deşi iniţiativa legislativă nu rezolvă toate problemele accesului la vot în Diasporei, dacă va fi adoptată în forma agreată azi, ea creează premisele unei îmbunătăţiri semnificative. Măsurile agreate azi pentru alegerile prezidenţiale includ atât instrumente noi precum votul prin corespondenţă şi votul anticipat, se va vota de vineri până duminică în secţiile din Diaspora, cât şi îmbunătăţiri vitale fluxului de vot precum generarea automată electronică a listelor suplimentare şi accesul la cabina de vot după ora 21 a celor aflaţi la coadă în exteriorul secţiei la ora încheierii oficiale. În plus, MAE este mandatat, prin lege, să solicite autorităţilor omoloage date despre numărul de români înregistraţi pe teritoriul lor pentru o mai bună dimensionare a numărului de secţii. Diaspora a jucat şi joacă un rol absolut vital în dezvoltarea României, ea merită respectul şi accesul necesare pentru contactul permanent cu ţara, iar USR va depune toate eforturile pentru a se asigura de reprezentarea corectă şi participarea ei neîngrădită la viaţa societăţii româneşti.”, a afirmat deputatul USR Tudor Benga, membru în Comisia specială, potrivit sursei citate.

USR subliniază că o serie dintre propunerile parlamentarilor partidului au fost iniţiate încă din anul 2018, în speranţa că fiecare român prezent la o secţie de vot din Diaspora îşi va putea exercita dreptul constituţional, acela de a vota, iar altele sunt rezultate pe baza experienţei directe de pe 26 mai a cetăţenilor români din Diaspora.

„Astăzi am votat în Comisie o lege imperfectă, dar care sperăm că o să rezolve o parte din problemele pe care cetăţenii le-au avut anterior. 26 mai nu trebuie să se mai repete! Cozile nu trebuie să se mai repete! Amendamente propuse de USR au venit de la comunităţile de români din străinătate şi din ideile campaniei USR #StopCoziLaVot. Campania noastră continuă, vrem să ne asigurăm că toţi românii din Diaspora îşi vor putea alege Preşedintele în noiembrie”, a explicat senatorul USR de Diaspora Radu Mihail, membru în Comisia specială.

Amendamentele agreate de Comisia specială vor aduce următoarele beneficii pentru români:

– 3 zile pentru votul din Diaspora: vineri, sâmbătă, duminică

– Prelungirea orei de vot pentru românii aflaţi la coadă la ora 21.00, până la ora 23.59

– Introducerea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale

– Simplificarea masivă a procesului de vot prin automatizarea listelor suplimentare

– MAE va trebui să ceară date despre numărul românilor din Diaspora

Proiectul de lege în forma adoptată joi de Comisia specială comună va ajunge la Comisiile raportoare săptămâna viitoare şi în cel mai scurt timp în plenurile celor două Camere.

USR mai trasmit că va continua mobilizarea cetăţenilor prin proiectul „Stop cozi la vot” şi va susţine deschiderea mai multor secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale, conchide sursa menţionată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/dublin-1-7.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/dublin-1-7-300x300.jpgrootstireaUncategorised
USR consideră că proiectul rezultat în urma dezbaterilor din comisia de reformă electorală nu rezolvă toate problemele accesului la vot al Diasporei, însă dacă va fi adoptat în forma agreată, fără amendamente surpriză de la PSD-ALDE, va îmbunătăţi procesul la vot pentru românii din străinătate. ...