Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a declarat că nerespectarea sistemului „primul candidat” (Spitzenkandidat) pentru alegerea viitorului preşedinte al Comisiei va avea un efect „devastator” asupra democraţiei europene, potrivit Politico Europe.


Imaginea articolului Manfred Weber, despre alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene: Nerespectarea sistemului „Spitzenkandidat” ar avea un efect „devastator”

Manfred Weber: Nerespectarea sistemului „Spitzenkandidat” ar avea un efect „devastator”

Declaraţia sa a fost publicată în cadrul unui editorial în cotidianul german Die Welt şi vine după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat acest sistem şi a pus sub semnul întrebării competenţele lui Weber.

După un summit UE care a avut loc săptămâna trecută, Macron a declarat că sistemul „primul candidat” (Spitzenkandidat) este „mort”, iar procesul de selectare a noului preşedinte va începe de la zero. Conform acestui sistem, preşedinţia Comisiei Europene revine candidatului desemnat de familia politică ce a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European.

„De la Consiliul European, principiul Spitzenkandidat este aparent îngropat”, a scris acesta. „Până acum, cei care au reuşit au fost cei care sunt distructivi şi vor să prevină ceva. Abordările constructive, propunerile care au o şansă de a fi acceptate de Parlamentul European, sunt foarte departe”, a adăugat el.

Weber a mai declarat că nerespectarea acestui sistem ar decredibiliza rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. „O parte din Consiliul European doreşte să elimine cu totul ideea de Spitzenkandidat. Acest lucru ar însemna că rezultatul alegerilor este irelevant. Transparenţa şi democraţia ar fi date la o parte. Uniunea Europeană este pe cale să permită ca deciziile să fie luate în culise”, a declarat acesta, care a mai spus că nerespectarea sistemului ar avea un efect „devastator”.

„Unii politicieni radicali vor profita, inevitabil, de acest lucru. Astfel, perdanţii alegerilor europarlamentare vor deveni deodată câştigători”, a declarat Weber.

Chiar dacă a recunoscut că sistemul „primul candidat” nu este perfect, el a declarat că este cea mai bună soluţie. „Dacă democratizarea Europei eşuează, atunci Uniunea Europeană va fi serios ameninţată”, a adăugat Weber.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/7513989-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/7513989-mediafax-foto-andreea-alexandru-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a declarat că nerespectarea sistemului „primul candidat” (Spitzenkandidat) pentru alegerea viitorului preşedinte al Comisiei va avea un efect „devastator” asupra democraţiei europene, potrivit Politico Europe. ...