Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, pentru MEDIAFAX, după participarea la o misiune oficială a Parlamentului European la Chişinău, că Guvernul Maia Sandu va putea să deblocheze asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro.


Imaginea articolului Europarlamentarul Siegfried Mureşan, după participarea la o misiune oficială a PE la Chişinău: Guvernul Maia Sandu va putea debloca asistenţă macrofinanciară de 100 milioane euro

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, după participarea la o misiune oficială a PE la Chişinău: Guvernul Maia Sandu va putea debloca asistenţă macrofinanciară de 100 milioane euro

„Dacă este lăsat să-şi desfăşoare activitatea, Guvernul Maia Sandu va putea să deblocheze asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene şi să reformeze Republica Moldova mai mult decât orice guvern din ultimii 28 de ani”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Siegfried Mureşan, după misiunea oficială a Parlamentului de luni la Chişinău.

Misiunea oficială a Parlamentului European la Chişinău a avut, luni, întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu liderul Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, şi cu preşedintele Grupului parlamentar al Partidului Democrat, Pavel Filip.

„Scopul misiunii noastre de ieri de la Chişinău a fost să vedem cum putem ajuta cel mai bine din Parlamentul European parcursul european al Republicii Moldova. De aceea, m-am bucurat să văd la Chişinău un guvern nou, proeuropean, în care putem avea încredere, un guvern care vrea cu adevărat să adopte reforme şi să aducă Republica Moldova spre Uniunea Europeană. Este o diferenţă ca de la cer la pământ faţă de ceea am văzut la Chişinău în dialogurile cu guvernul precedent. Dacă acest guvern este lăsat să facă ceea ce îşi propune şi ceea ce ne-a prezentat ieri (luni – n.r.) la Chişinău, va reuşi să deblocheze într-un singur an toată asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro alocată de Uniunea Europeană”, a completat Mureşan.

Acesta a mai explicat că asistenţa macrofinanciară a fost blocat din cauza Executivului precedent care nu şi-a asumat angajamentele faţă de partenerii europeni.

„Această asistenţă macrofinanciară a fost blocată din cauză că precedentul guvern nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în faţa partenerilor europeni privind combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupţiei, întărirea sistemului bancar şi reformarea justiţiei. Noul guvern are capacitatea să reformeze Republica Moldova mai mult decât orice alt guvern din ultimii 28 de ani, trebuie doar lăsat să îşi facă treaba”, a mai explicat Siegfried Mureşan, după vizita de la Chişinău.

Eurodeputatul PNL a transmis noului guvern de la Chişinău că va acorda sprijin pentru implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

„I-am spus fostului prim-ministru al Republicii Moldova Pavel Filip că decizia sa de a nu transfera paşnic puterea după învestirea noului guvern în condiţii de deplină legalitate l-a plasat în afara standardelor democratice europene. Acum, mai mult decât orice altceva, Republica Moldova are nevoie de o justiţie independentă, de funcţionarea statului de drept şi de domnia legii. De aceea, este nevoie de un proces transparent de selecţie a unui procuror general independent şi de oprirea mascaradei de la Curtea Constituţională. Parlamentul European nu poate lua în serios o Curte care ea însăşi nu se ia în serios. Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a făcut de râs luând decizii care nu aveau nicio bază constituţională şi pe care ea însăşi le-a anulat după doar o săptămână. Comisia de la Veneţia a concluzionat că deciziile Curţii Constituţionale din zilele de 7 – 9 iunie nu au avut un fundament constituţional”, a conchis Mureşan.

Din misiunea Parlamentului European de luni de la Chişinău au făcut parte vicepreşedinta Parlamentului European, Heidi Hautala, vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureşan, şi eurodeputata Clare Moody, din partea Grupului Socialiştilor Europeni.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/maia-sandu-8.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/maia-sandu-8-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, pentru MEDIAFAX, după participarea la o misiune oficială a Parlamentului European la Chişinău, că Guvernul Maia Sandu va putea să deblocheze asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. ...