Şedinţa Senatului de luni a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce senatorii PNL şi USR au părăsit sala, reclamând scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege depus de Florin Iordache prin care este redus termenul de sesizare a Hotărârilor parlamentare la CCR la 15 zile.


Imaginea articolului Senatul a suspendat şedinţa. PNL şi USR au părăsit sala din cauza unui proiect iniţiat de Iordache

Senatul a suspendat şedinţa. PNL şi USR au părăsit sala din cauza unui proiect iniţiat de Iordache

Şedinţa plenului reunit al Senatului a fost suspendată, luni, după ce preşedintele de şedinţă, Şerban Valeca, a constatat lipsa de cvorum.

Senatorii PNL şi USR au părăsit sala după ce au reclamat scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii legislative iniţiate de deputatul PSD Florin Iordache pentru instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională.

Pe 7 mai, proiectul de lege a fost respins de Senat, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece.

Senatorii au votat atunci propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu 66 de voturi „pentru” şi 14 voturi „împotrivă”. Fiind lege organică, iniţiativa trebuia să obţină cel puţin 69 de voturi „pentru”.

Imediat după respingerea propunerii legislative, PSD a cerut pauză de consultări. După pauză, senatorul PSD Şerban Nicolae a cerut reluarea votului, afirmând că unele voturi nu au fost înregistrate. Opoziţia a ieşit însă din sală, iar şedinţa plenului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Luni, senatorul USR Mihai Goţiu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii legislative, reclamând că dezbaterea şi votul asupra contestaţiei PSD la adresa votului de pe 7 mai nu a fost făcut într-un interval de timp rezonabil.

“Contestaţia în sine, că nu s-au înregistrat, trebuia să vedem o verificare a acestui lucru. Citiţi cu atenţie. Contestaţia se dezbate şi se supune votului într-un interval de timp rezonabil. Oricum aţi lua-o, o lună şi jumătate nu este în niciun caz un interval de timp rezonabil iar verificarea că nu ar fi mers sistemul de vot trebuia să o primim înainte de această şedinţă pentru a o putea discuta. În aceste condiţii cer scoaterea de ordinea de zi şi vot pentru scoaterea de pe ordinea de zi”, a spus Mihai Goţiu.

Preşedintele de şedinţă, Şerban Valeca, a spus: “Ca să fim corecţi, trebuia să susţineţi la vremea respectivă să solicitaţi toate aceste documente”.

Mihai Goţiu a replicat că a susţinut acest lucru.

Senatorul USR Florina Presadă a afirmat că grupul PSD nu a depus nicio contestaţie a votului la secretariatul general, astfel că propunerea legislativă nu ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi.

“Vă bateţi joc de regulamentul Senatului. Nu avem ce să supunem la vot. Această propunere legislativă a fost respinsă de Senat, în urma votului din 7 mai. Grupul PSD nu a făcut absolut nimic, nu s-a dus la secretariatul general cu vreo cerere să spună că e ceva în neregulă cu votul la acea lege”, a declarat senatorul USR Florina Presadă.

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat că grupul PNL se retrage de la şedinţa plenului din Senat.

Liderul grupului USR din Senat, Vlad Alexandrescu, a anunţat că şi formaţiunea sa se retrage din şedinţa plenului “în semn de protest pentru încălcarea regulamentului Senatului”.

Astfel, preşedintele de şedinţă a Senatului, Şerban Valeca, a anunţat 60 de senatori prezenţi, deci lipsă de cvorum.

Pe 27 martie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ iniţiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituţională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Iniţiativa reglementează procedura de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, potrivit expunerii de motive.

„Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul de lege.

Iniţiatorul, deputatul PSD Florin Iordache, susţine în expunerea de motive că „sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. – (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede amendamentul adus în Comisie juridică a Camerei Deputaţilor.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

Pe 7 mai, Senatul a respins iniţiativa legislativă a lui Florin Iordache în calitate de for decizional.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/7524797-mediafax-foto-alexandru-dobre-5.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/7524797-mediafax-foto-alexandru-dobre-5-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Şedinţa Senatului de luni a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce senatorii PNL şi USR au părăsit sala, reclamând scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege depus de Florin Iordache prin care este redus termenul de sesizare a Hotărârilor parlamentare la CCR la 15...