Sculpturile de mari dimensiuni s-au mutat, în cadrul programului “Monumente în mişcare”, în 15 locuri din Europa. Raţiunile sunt explicate în albumul de faţă.


Imaginea articolului O carte pe zi: "Monumente în mişcare" de Cosmin Nasui

O carte pe zi: “Monumente în mişcare” de Cosmin Nasui

În 2014, Nasui Collection & Gallery a lansat programul Moving Monuments / Monumente în mişcare, care avea ca scop producţia, prezentarea şi itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spaţii contemporane prestigioase şi curajoase, din România şi din lume. Sculpturile – preciza curatorul – sunt create din materiale contemporane şi sunt gândite a fi “în mişcare”: prin itinerarea ulterioară şi în alte spaţii, se “încarcă” simbolic şi valoric în contextele diferite ale spaţiilor publice gazdă.

Sculpturile din “Monumente în mişcare”, de dimensiuni între 3,5 metri şi 4,5 metri, create din materiale uşoare, contemporane – de tip răşini sintetice, polistiren, tablă, sunt neintruzive, fiind ancorate cu materiale naturale (de exemplu saci de nisip introduşi în soclu), sustenabile (se autosusţin), erau pregătite pentru spaţiul public (trafic intens, pietonal) şi pentru mediul extern (intemperii).
Fireşte că, după un timp, a apărut şi o cărtice/album cu conceptul proiectului şi acţiunile întreprinse, cea pe care o prezentăm acum.

Progranmul de producere şi itinerare de sculpturi contemporane temporare şi neintruzive Monumente în mişcare a fost prezent până la apariţia acestui album în 15 locuri din Europa, în locuri reprezentative din punct de vedere istoric, politic şi urban: în situl de patrimoniu UNESCO St George’s Hall Liverpool; lângă monumentul istoric Piaţa Cetăţii Baia Mare; în landmark-urile Primăria Cascais respectiv Casa da Musica din Porto, Portugalia; în Parlamentul European din Bruxelles; în locuri cu încărcătură simbolică reprezentative pentru istoria comunistă recentă – la Memorialul închisoarea Piteşti, închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Memorialul Rezistenţă şi Represiune în Bihor din Oradea, Memorialul Gherla; Piaţa Sfatului Braşov; lângă soclul fostei statui a lui Lemn, dărâmată prin revoltă în 2014 în Kiev, Ucraina.

Programul Monumente în mişcare a dezvoltat trei secţiuni până în prezent: Diplomaţie culturală, Memoria Rezistenţei şi Monumente dispărute. În cadrul secţiunii Diplomaţie culturală se dezvoltă proiecte de promovare de creaţii contemporane româneşti în contexte socio-culturale prestigioase din lume – prezentarea de lucrări de artă monumentală contemporană românească, în situri urbane exterioare de maximă vizibilitate şi în contexte culturale importante, cu durată de timp limitată şi complet neintruzive.

În cadrul secţiunii Memoria Rezistenţei, au fost amplasate monumente de artă contemporană în locuri unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii opresive de detenţie.
În secţiunea Monumente dispărute, sculpturile de mari dimensiuni, contemporane, temporare şi neintruzive sunt create şi folosite în contexte de cercetare, atât din partea curatorului cât şi a artiştilor invitaţi, privind istoria recentă a unor locuri cu încărcătură istorică, care au găzduit la un moment dat monumente, acum dispărute.

Artiştii invitaţi; Cătălin Bădărău, Bogdan Raţa, Alexandru Rădvan, Aurel Vlad, Mihai Zgondoiu.

Pe lângă prezentarea acţiunilor, îăn română şi engleză, albumul este bogat ilustrat.

Cosmin Nasui – “Monumente în mişcare/Moving Monuments”. PostModernism Museum Publishing House. 127 pag.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/o-carte-pe-zi-15.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/o-carte-pe-zi-15-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Sculpturile de mari dimensiuni s-au mutat, în cadrul programului 'Monumente în mişcare', în 15 locuri din Europa. Raţiunile sunt explicate în albumul de faţă. ...