Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea, la data de 24 iunie, a Zilei Universale a Iei – un “etalon de frumusețe și istorie populară”.

Ia este “parte importantă a portului tradițional românesc” și “o dovadă vie a tezaurului cultural și o parte integrantă a patrimoniului național”, arată MAE, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Obiectul vestimentar este “un etalon de frumusețe și istorie populară împletite într-un echilibru perfect ce exprimă spiritul creativ românesc”.

“Considerată drept reper al identității românești, ia a atras atenția de-a lungul timpului prin frumusețea și bogăția decorațiilor, dar și prin componenta magică pe care i-o atribuie tradiția populară”, subliniază MAE.

Totodată, Ministerul de Externe amintește că ia a fost reprezentată uneori în creația unora dintre marii pictori români și europeni – Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion și că a fost apreciată inclusiv de reginele Elisabeta și Maria ale României și promovată intens drept simbol identitar în principal în ultimii ani, ceea ce a și dus la oficializarea acestei sărbători în anul 2013.

Mai multe ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Iei alături de reprezentanțele diasporei românești din statele de reședință, ca sărbători ale feminității, frumuseții și apartenenței de neam, menționează MAE.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la data de 24 iunie, de Sânziene, celebrând piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate. 

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/mae-sarbatoreste-ziua-universala-a-iei-etalon-de-frumusete-si-istorie-populara-54763.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/mae-sarbatoreste-ziua-universala-a-iei-etalon-de-frumusete-si-istorie-populara-54763-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv