Reprezentanţii muzicienilor Steve Earle şi din trupele Soundgarden şi Hole, precum şi ai moştenitorilor regretaţilor artişti Tupac Shakur şi Tom Petty au dat în judecată Universal Music, după ce înregistrări audio originale ale lor au fost distruse într-un incendiu în urmă cu 11 ani.


Imaginea articolului Familiile lui Tupac, Tom Petty şi Soundgarden au dat în judecată Universal Music

Familiile lui Tupac, Tom Petty şi Soundgarden au dat în judecată Universal Music

În urmă cu o săptămână, The New York Times Magazine a publicat un articol care arăta că înregistrări audio originale ale unor nume mari din lumea muzicii, de la Louis Armstrong şi Judy Garland la Tom Petty şi 50 Cent, au fost distruse într-un incendiu care a avut loc pe 1 iunie 2008, la Universal Studios.

În incendiu au fost distruse mai multe clădiri ale companiei Universal, dar şi înregistrările originale depozitate într-o arhivă a Universal Music Group, iar informaţia privind uriaşa pierdere a fost mult timp ţinută secretă, potrivit publicaţiei newyorkeze.

Într-un raport confidenţial din 2009, Universal Music estima că au fost pierdute atunci aproximativ 500.000 de piese.

Potrivit documentelor depuse în instanţă săptămâna aceasta, reclamanţii cer 50% din orice sumă obţinută de la companiile de asigurări de Universal Music în urma pierderii înregistrărilor originale, precum şi alte daune, scrie variety.com.

Reclamanţii reproşează companiei Universal că a depozitat înregistrările în condiţii improprii şi că nu i-a informat despre gravitatea pierderilor imediat după incendiu.

În 2009, într-un proces intentat de Universal Music companiei NBC, reclamanta susţinea că a avut pierderi în urma incendiului de 150 de milioane de dolari. Procesul a avut loc în contextul în care depozitul fusese închiriat de Universal de la compania NBC.

Într-un comunicat emis după apariţia articolului din NY Times, compania Universal a calificat incidentul drept “profund de nefericit”. Reprezentanţii companiei au adăugat, însă, că articolul din The New York Times conţine “numeroase erori, afirmaţii înşelătoare şi arată o neînţelegere fundamentală a consecinţelor incidentului”.

Publicaţia americană a mai scris că s-au făcut eforturi mari pentru ca informaţiile despre aceste pierderi să nu fie făcute publice.

Înregistrările originale sunt de obicei deţinute şi controlate nu de artişti, ci de casele de discuri, în cataloagele lor muzicale.Însă ele sunt vitale pentru moştenirea artiştilor, pentru că sunt originalele, adevărata reprezentare a unui cântec, aşa cum s-a făcut în studioul de înregistrări, potrivit Reuters.

De altfel, pe acest lucru mizează Universal, avocaţii comentând că artiştii nu vor avea câştig de cauză pentru că înregistrările originale – formatul fizic – aparţin companiei muzicale. Artiştii deţin drepturile doar asupra muzicii înregistrate. Acesta este şi motivul pentru care Universal nu era obligată să informeze artiştii privind pierderile înregistrate în incendiu, potrivit avocaţilor.

Înregistrările originale stau la baza tuturor tipurilor de reproduceri, inclusiv relansări, remixuri, pentru toate tipurile de distribuţie.

Reprezentanţii Universal Music Group, companie în prezent deţinută de grupul francez Vivendi, spun că incendiul “nu a influenţat disponibilitatea în ceea ce priveşte lansările comerciale şi nici veniturile artiştilor”.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/universal-music.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/universal-music-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Reprezentanţii muzicienilor Steve Earle şi din trupele Soundgarden şi Hole, precum şi ai moştenitorilor regretaţilor artişti Tupac Shakur şi Tom Petty au dat în judecată Universal Music, după ce înregistrări audio originale ale lor au fost distruse într-un incendiu în urmă cu 11 ani. ...