Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a demisionat după ce 240 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de joi, motivate de un discurs susţinut în plenul Parlamentului de către un parlamentar rus, informează BBC.


Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului georgian, Irakli Kobakhidze, şi-a dat demisia în urma protestelor de joi

Preşedintele Parlamentului georgian, Irakli Kobakhidze, şi-a dat demisia

Protestatarii au cerut, printre altele, demisia lui Kobakhidze, pentru că i-ar fi permis parlamentarului rus Sergei Gavrilov să susţină un discurs în limba rusă din fotoliul preşedintelui Parlamentului.

Parlamentarul rus Sergei Gavrilov a susţinut un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului georgian în faţa unei adunări formate din mai mulţi parlamentari din ţări creştin ortodoxe. Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de prezenţa acestuia în plenul Legislativului, pe fondul disputei dintre Georgia şi Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaşte ca fiind state independente.

Sergei Gavrilov a participat la o reuniune a Adunării Interparlamentare Ortodoxe, o organizaţie înfiinţată de Parlamentul grec în 1993 pentru a întări legăturile dintre parlamentarii din ţările ortodoxe. Parlamentarii georgieni din opoziţie au chemat cetăţenii să protesteze, ca răspuns la decizia parlamentarului rus de a susţine un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului.

Gavrilov a susţinut discursul în limba rusă, fapt care a generat şi mai multă nemulţumire printre protestatari. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze, dar şi a altor oficiali.

Preşedintele ţării, Salome Zurabishvili, a declarat că Rusia este „un duşman”, acuzând că Moscova ar fi încercat să agite manifestanţii.

Kremlinul a condamnat protestele de la Tbilisi, susţinând că reprezintă „o provocare rusofobă”. Ministerul rus de Externe a acuzat opoziţia din Georgia că încearcă să împiedice o îmbunătăţire a relaţiei dintre cele două state.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/105408349-l-3.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/105408349-l-3-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a demisionat după ce 240 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de joi, motivate de un discurs susţinut în plenul Parlamentului de către un parlamentar rus, informează BBC. ...