NASA consideră “realizabil” obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauți americani pe Lună în anul 2024, a asigurat marți Jim Bridenstine, administratorul agenției spațiale americane, confirmând însă că aceasta va avea nevoie de “20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani” pentru a reuși în această misiune, informează AFP.

Profitând de prezența sa la Salonul internațional al aeronauticii și industriei spațiale, organizat la Bourget (oraș din Regiunea Pariziană, n.r.), Jim Bridenstine a explicat proiectul american ce vizează trimiterea unor noi echipaje de oameni pe Lună, inclusiv trimiterea în premieră a unei femei, în 2024. Acest calendar accelerat a derutat anumite agenții spațiale naționale, care s-au declarat însă dispuse să colaboreze cu NASA la această misiune.

“Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenție spațială. Primul este unul tehnic, iar NASA și partenerii ei știu foarte bine să se debaraseze de acest risc”, a declarat reprezentantul american la o masă rotundă la care au participat directorii principalelor agenții spațiale mondiale (inclusiv din China), organizată de agenția franceză CNES.

“Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (…) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât riști modificări ale priorităților, ale bugetului, ale Congresului”, a argumentat Jim Bridenstine. “Deci, dacă dorești să te debarasezi de acest risc politic, trebuie să acționezi mai repede. În 2024 vom avea o femeie și un bărbat pe Lună. Iar în 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă”.

În contextul în care Barack Obama a anulat în 2010 ambițiosul program Constellation lansat de predecesorul său, George W. Bush, ce prevedea o revenire a americanilor pe Lună, președintele Donald Trump a semnat în 2017 o directivă prin care a cerut NASA să trimită din nou oameni pe suprafața satelitului natural al Terrei. Inițial, lansarea a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni.

“Este realizabil”, a dat asigurări Jim Bridenstine. NASA lucrează de mai mulți ani la mega-racheta SLS și capsula Orion, care va găzdui la bordul ei echipaje de astronauți. Agenția americană se va baza și pe industria privată pentru a transporta elemente ale unei mini-stații spațiale pe orbita lunară.

Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauți pe Lună și de a-i aduce apoi de acolo până pe stația de pe orbită, și care nu a fost deocamdată finanțat.

“Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiționale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare”, a precizat Jim Bridenstine.

Va accepta însă Congresul american această nouă cerere bugetară? Directorul NASA se declară foarte încrezător în această chestiune.

“Lucrez în fiecare zi pentru a construi un sprijin bipartizan (republican, dar și democrat). Vrem să lăsăm acest proiect în afara politicii”, a adăugat Jim Bridenstine, fostul reprezentant republican al statului Oklahoma.

“Vom trimite prima femeie pe Lună și toată lumea, din ambele tabere, este interesată ca acest lucru să se realizeze”, a adăugat el. 

rootstireaActualitate/Esential
NASA consideră 'realizabil' obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauți americani pe Lună în anul 2024, a asigurat marți Jim Bridenstine, administratorul agenției spațiale americane, confirmând însă că aceasta va avea nevoie de '20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani' pentru a reuși în această...

Preluat de la romania ntv