Zuzana Caputova a devenit sâmbătă prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Slovaciei, după ce a fost învestită în funcţie şi a depus jurământul, informează Reuters.


Imaginea articolului Zuzana Caputova a fost învestită în funcţia de preşedinte al Slovaciei

Zuzana Caputova a fost învestită în funcţia de preşedinte al Slovaciei

Caputova, cunoscută pentru discursul său privind combaterea corupţiei, a câştigat alegerile prezidenţiale din luna martie, iar în luna mai partidul său, Slovacia Progresistă (de opoziţie), a câştigat şi alegerile europarlamentare.

Reuters notează că ascensiunea partidului Slovacia Progresistă a avut loc ca urmare a asasinării, în februarie 2018, a jurnalistului Jan Kuciak, care investiga mai multe dosare de corupţie la nivel înalt, iar discursul anticorupţie al Zuzanei Caputova a fost decisiv în victoria acesteia în cursa pentru ocuparea funcţiei de preşedinte.

În cadrul discursului susţinut sâmbătă, Caputova a declarat că oficialii care s-au dovedit incapabili să combată corupţia ar trebui să fie demişi şi a promis să facă în aşa fel încât sistemul de justiţie din ţară să fie corect pentru toată lumea.

„Potrivit Constituţiei, oamenii sunt liberi şi egali în drepturi, ceea ce înseamnă că nimeni nu este atât de puţin relevant încât să i se compromită drepturile şi nimeni nu este atât de puternic încât să fie deasupra legii”, a spus Caputova. „Prea mulţi oameni simt că nu aceasta este realitatea în ţara noastră. Sentimentul că sistemul este nedrept a crescut”, a adăugat ea.

Preşedintele Slovaciei are prerogative limitate, însă este cel care numeşte premierul şi are drept de veto în ceea ce priveşte numirile procurorilor şi judecătorilor de rang înalt.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/hepta-4160497.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/hepta-4160497-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Zuzana Caputova a devenit sâmbătă prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Slovaciei, după ce a fost învestită în funcţie şi a depus jurământul, informează Reuters. ...