Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu, potrivit publika.md.


Imaginea articolului BREAKING Curtea Constituţională din Rep Moldova a anulat decizia prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu şi cea privind dizolvarea Parlamentului

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat deciziile privind recunoaşterea Guvernului Maia Sandu şi dizolvarea Parlamentului

„S-a admis revizuirea actelor Curţii, pronunţate în perioada 7-9 iunie 2019”, a anunţat preşedintele instituţiei. „Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În scurt timp, pe site-ul Curţii Constituţionale va fi publicat un comunicat în acest sens”, a mai informat acesta.

În cadrul deciziei de sâmbătă se mai arată că judecătorii au hotărât din oficiu revizuirea acestor acte. „La baza anulării a stat situaţia de fapt din Republica Moldova, în special anunţul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu şi a coaliţiei formate în Parlamentul Republicii Moldova”, au explicat judecătorii constituţionali de la Chişinău.

„Prin anularea actelor Curţii din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna. Zinaida Greceanîi dobândeşte, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituţional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum şi actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna. Maia Sandu”, se mai arată în decizia Curţii Constituţionale.

„Hotărârea se doreşte a fi o sursă a păcii sociale, a menţinerii statului de drept, a democraţiei, precum şi a garantării unui cadru adecvat de protecţie a drepturilor omului prin combaterea unei instabilităţi politice de anvergură”, se mai arată în decizia Curţii.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova emisese o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern, însă Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul.

A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea parlamentară din ziua în care au fost făcute numirile în funcţii.

Ulterior, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/maia-sandu-3.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/maia-sandu-3-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu, potrivit publika.md. ...