Fiecare dintre miile de români care au ieșit vineri pe străzile Bucureștiului pentru a-l vedea pe Papa Francisc a avut experiența sa unică: unii și-au oprit mașinile pe sensul celălalt de mers pentru a saluta coloana oficială a Suveranului Pontif în drumul de la aeroport, alții au venit cu familia în apropierea Palatului Cotroceni ca să ovaționeze “Vivat Papa!”, iar alții au așteptat în curtea Catedralei Naționale și au răspuns într-un glas “Adevărat a înviat” la salutul pascal al Sfinției Sale.

Prima zi a vizitei apostolice a Papei Francisc în România a adus pe întreg traseul oficial mii de oameni – de la Aeroportul Internațional “Henri Coandă” la Palatul Cotroceni, de la Patriarhie la Catedrala Națională, la Catedrala “Sfântul Iosif” și, în final, pe o ploaie torențială, până la Nunțiatura Apostolică, români din toate colțurile țării au venit să îl salute, să îl vadă și să îl audă pe Sfântul Părinte.

Încă din prima parte a zilei, la primirea de la Palatul Cotroceni, Papa Francisc a fost întâmpinat de sute de persoane care au strigat, din spatele Gărzii de Onoare, “Vivat Papa!”. La plecarea de la Cotroceni, Suveranul Pontif a ieșit din mașina oficială ca să le strângă mâinile acestora și să îi salute.

Printre cei care au privit primul moment oficial vizitei Suveranului Pontif la București, la o tribună de pe Platoul de ceremonii Marinescu, s-a numărat și Crăița Albu, care a venit alături de nepotul ei, Alexandru, de șase ani și trei luni.

“La vârsta mea este important că am trăit până acum să particip la un eveniment atât de important, încărcat de emoție. Nu sunt catolică, sunt ortodoxă, dar Dumnezeu este al tuturor, Maica Domnului îi apără pe toți, indiferent de religie, important este “să mergem împreună” spre ceea ce e bine și frumos pentru fiecare dintre noi”, a afirmat Crăița Albu.

Ideea unității în credință a fost evocată de mai multe persoane prezente la ceremonie.

O tânără din Târgu Mureș care face parte din rândul Cercetașilor României a venit la Palatul Cotroceni, alături de colegii săi, dar și de mama ei și o soră. “Cred în unitatea bisericilor și cred că prezența Papei aici este un pas în uniunea bisericilor”, a spus ea. Sora ei a mărturisit că au plecat de acasă la miezul nopții. “Mi s-a părut un moment unic. În gândul meu continuu era ‘chiar sunt aici?!’. Ne-am trezit cu noaptea în cap, pe la 12,00, să venim din Târgu Mureș cu trenul, dar chiar a meritat fiecare moment”, a povestit tânăra.

Mama fetelor și-a exprimat speranța într-o lume mai bună. “Am trei copii. Sunt aici doar cu fiicele. Sunt foarte fericită. Am impresia că se scrie istorie, că trăim momente unice. Să sperăm că vizita Sfântului Părinte în România o să ne schimbe pe plan economic, o să aducă mai multă bunătate și unitate între creștini. Este tot ce îmi doresc eu. (…) Eu cred că tinerii zilelor noastre vor construi o lume mai bună”, a declarat ea.

O femeie ce a participat la primirea Sfântului Părinte la Palatul Cotroceni a mărturisit că pentru ea “venirea Papei este apropierea de Dumnezeu”.

De la Cotroceni, Papa Francisc a plecat către locuri-simbol ale Bisericii Ortodoxe Române: Palatul Patriarhiei și Catedrala Națională.

Sute de persoane l-au așteptat în drumul spre Dealul Patriarhiei.

Pentru sosirea Papei Francisc la Palatul Patriarhiei, circulația a fost oprită pe întreaga zonă “Unirii” până la Palatul Parlamentului.

Dincolo de cei care au venit special în zonă să îl vadă pe Suveranul Pontif, rememorând unii dintre ei vizita istorică de acum 20 de ani a Papei Ioan Paul al II-lea, prima a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă, au fost și bucureșteni care au văzut coloana oficială din întâmplare. Carmen Ștefan, de 55 de ani, a spus că vizita Suveranului Pontif “este ceva deosebit pentru poporul român, mai ales că se întâmplă după alegeri, când toată lumea speră ca bunul Dumnezeu să își întoarcă fața către noi”.

Așteptând răbdător să îl vadă pe Papă plecând spre Catedrala Națională, Benedict Ionescu a povestit că și-a dorit acest moment după ce, în urmă cu 20 de ani, nu a putut asista la vizita Papei Ioan Paul al II-lea. “Acum am dorit să nu ratez prilejul ăsta unic”, a spus el.

Pentru el, Papa Francisc se comportă “ca un papă universal, ca un reprezentat al Bisericii universale”. “Face multe vizite, am văzut, în alte țări, de confesiuni diferite și cred că are un rol important în strângerea legăturilor dintre popoare”, a precizat bărbatul.

În drumul spre Catedrala Națională, Suveranul Pontif a salutat din nou mulțimea de la geamul deschis al mașinii sale.

Ultimul moment al primei zile a vizitei Papei Francisc în România a fost Sfânta Liturghie de la Catedrala “Sfântul Iosif”.

Predica Suveranului Pontif a fost un îndemn la empatie și comunitate. “Să spunem cu tărie: în lumea din jurul nostru există spațiu pentru speranță!”, a afirmat Papa Francisc.

După ceremonia de la Catedrala “Sfântul Iosif”, Papa Francisc a salutat mulțimea. În papamobil, pe o ploaie măruntă, Suveranul Pontif i-a salutat pe oamenii care îl aplaudau sau fluturau stegulețe galbene ale Statul Vatican.

Discursurile Suveranului Pontif din timpul zilei de vineri au adus un omagiu emigranților români, dar au vorbit și despre “noblețea de a renunța la ceva din propria noastră viziune, astfel încât să creăm o armonie care să ne permită să înaintăm în siguranță înspre scopuri pe care să le împărtășim”. Totodată, cuvintele Papei Francisc au îndemnat la ajutarea celor “rămași singuri, pe vreme rea”, care au nevoie de “prietenia și de căldura unei comunități care să îi îmbrățișeze”.

Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” a precizat că peste 150.000 de persoane au participat vineri la evenimentele publice ale Sanctității Sale, de la aterizarea în România până la retragerea la Reședința Oficială. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/suveranul-pontif-asteptat-de-romani-ca-mesagerul-unei-lumi-mai-bune-54634.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/suveranul-pontif-asteptat-de-romani-ca-mesagerul-unei-lumi-mai-bune-54634-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv