Fostul președinte Emil Constantinescu, sub al cărui mandat prezidențial a avut loc vizita în România, acum 20 de ani, a Papei Ioan Paul al II-lea, își exprimă speranța că venirea actualului Suveran Pontif, Papa Francisc, în țara noastră va oferi speranța “unui nou avânt pentru dialogul ecumenic”, dar și a “unei noi afirmări a României în conversația globală”.

“Anul acesta aniversăm 20 de ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, prima vizită a unui Episcop al Romei într-o țară majoritar ortodoxă după Marea Schismă din 1054, și sunt bucuros că mai tinerii mei colegi din Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului au avut, la începutul acestui an, inițiativa unui proiect de cercetare dedicat dialogului catolic-ortodox de-a lungul secolelor. Le-a aparținut și inițiativa apariției unui volum, care prezintă, fie și succint, cu argumentul solid al faptelor bine documentate și al imaginilor, contextul istoric, politic, cultural și religios care a determinat deschiderea lumii catolice către România, prin cea mai înaltă voce a ei. Demersul capătă o mai mare semnificație acum, când un alt Episcop al Romei va păși pe pământ românesc, oferindu-ne speranța unui nou avânt pentru dialogul ecumenic, mai mult decât necesar în această epocă de mari transformări și mari incertitudini. Și, totodată, speranța unei noi afirmări a României în conversația globală”, a precizat Constantinescu, într-un comunicat transmis AGERPRES.

El a apreciat că, la 30 de ani de la Revoluție, România se află “în fața unui nou prag”, responsabilitatea în acest sens aparținând noii generații.

“În anul 2019, la 30 de ani de la Revoluția Română și căderea Cortinei de Fier, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, celebrată prin vizita Papei Francisc cu îndemnul ‘Să mergem împreună’, România se află în fața unui nou prag. Noi, cei care am luptat să ne facem datoria când a fost timpul nostru, ne-am supus judecății istoriei. Decizia aparține acum tinerei generații”, subliniază fostul șef al statului.

Emil Constantinescu a arătat că “întâlnirea cu personalități care lasă urme profunde ale trecerii lor prin viață” a reprezentat o constantă a existenței sale și că Papa Ioan Paul al II-lea a fost o asemenea personalitate, “un sfânt a cărui gândire și a cărui acțiune au îmbogățit suflete și spirite”, au condus la schimbări majore în conștiința oamenilor și în istorie.

“M-am născut în 1939, anul începerii celui de-al Doilea Război Mondial, și am trăit din plin atrocitățile secolului XX din anii care au urmat. Este motivul pentru care m-am dedicat, după încheierea mandatului meu, cât timp îmi va fi dat să trăiesc, slujirii idealului Păcii și înțelegerii între oameni și religii, promovat de Papa Ioan Paul al II-lea în timpul pontificatului său, din perspectiva diplomației culturale pe care o promovează Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului”, se mai arată în mesajul fostului președinte.

Constantinescu a adăugat că volumul editat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului i-a readus în memorie evenimente și figuri “ale unei epoci frământate din istoria” țării. El a dorit totodată să aducă un omagiu Patriarhului Teoctist, precum și păstorilor celorlalte culte religioase din România.

“România ieșise din negura comunismului prin jertfă și înfrunta, din răsputeri, dificultățile unei tranziții dureroase către un viitor pe care îl spera mai bun. Ca președinte al statului, îmi revenea obligația și responsabilitatea de a sluji interesul național, exprimat de proporția covârșitoare a românilor care doreau integrarea în structurile euroatlantice. Susținerea urmașului Apostolului Petru în îndeplinirea acestui proiect statal era deosebit de importantă, iar Patriarhul Teoctist a înțeles acest obiectiv politic. Îi sunt profund recunoscător și îi aduc cel mai înalt omagiu. La fel de recunoscător, pentru susținerea lor, le sunt păstorilor celorlalte culte religioase din România și le aduc același înalt omagiu”, a adăugat fostul șef al statului. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/emil-constantinescu-vizita-papei-ofera-speranta-unui-nou-avant-pentru-dialogul-ecumenic-54618.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/emil-constantinescu-vizita-papei-ofera-speranta-unui-nou-avant-pentru-dialogul-ecumenic-54618-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv