Departamentul Justiției al SUA a anunțat joi inculparea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru încă 17 capete de acuzare pentru încălcarea legii anti-spionaj, un anunț care a declanșat imediat proteste din partea apărătorilor libertății presei, relatează AFP și Xinhua.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantități imense de documente militare și diplomatice clasificate.

Australianul, în prezent în detenție la Londra și vizat de o procedură de extrădare în SUA, este acuzat de ‘complot’ împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente.

Julian Assange este suspectat că l-a ‘ajutat’ și ‘incitat’ pe soldatul Manning ‘să obțină informații confidențiale, știind că acestea puteau fi folosite în detrimentul Statelor Unite și în avantajul unei țări străine’, a afirmat Departamentul Justiției.

Actul de inculpare, emis de un tribunal districtual din Virginia, a fost prezentat într-o conferință de presă de oficiali din Departament la Washington.

Pentru fiecare din cele 17 capete de acuzare, australianul în vârstă de 47 de ani riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de detenție.

‘E o nebunie. Este sfârșitul jurnalismului pe subiecte de securitate națională și al primului amendament’ al Constituției, care garantează libertatea de exprimare, a reacționat WikiLeaks pe Twitter.

Inculparea lui Assange ‘constituie o amenințare directă pentru libertatea presei și jurnalismul de investigații’, a subliniat Reporteri fără Frontiere (RSF), în timp ce organizația Freedom of the Press a vorbit despre ‘un mare pericol pentru jurnaliști’.

‘Departamentul ia în serios rolul jurnaliștilor în democrația noastră, dar Julian Assange nu este jurnalist’, a replicat într-o conferință de presă John Demers, responsabil pe probleme de securitate națională în Departamentul Justiției. ‘Niciun jurnalist responsabil nu ar publica cu bună știință numele unor surse confidențiale din zone de război, știind că aceasta le-ar expune celui mai mare pericol’, a justificat el.

Baza de date a WikiLeaks conține aproximativ 90.000 de rapoarte privind războiul din Afganistan, 400.000 de rapoarte privind războiul din Irak, 800 de note despre prizonierii de la Guantanamo Bay și 250.000 de telegrame ale Departamentului de Stat, potrivit presei americane, care citează surse din procuratură.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic grație căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape șapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El s-a refugiat în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La scurt timp după anunțarea arestării sale, procuratura suedeză a solicitat emiterea unui mandat de arestare, în absență, împotriva lui Julian Assange, în ancheta ce fusese închisă în mai 2017 din lipsă de progrese.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate

SUA ceruseră extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităților americane. Avocații australianului, care s-a opus extrădării, se temeau însă că, în cazul în care aceasta se va produce, Assange ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/sua-departamentul-justitiei-anunta-inca-17-capete-de-acuzare-impotriva-lui-assange-in-baza-legii-impotriva-spionajului-54559.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/sua-departamentul-justitiei-anunta-inca-17-capete-de-acuzare-impotriva-lui-assange-in-baza-legii-impotriva-spionajului-54559-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv