Compania SpaceX a lansat joi primii 60 de sateliți din proiectul său Starlink, cu scopul de a crea o rețea spațială de internet de mare viteză, relatează EFE.

Lansarea sateliților la bordul unei rachete Falcon 9 a avut loc de la baza Cape Canaveral din statul american Florida la ora locală 22:30 (02:30 vineri GMT). După aproximativ o oră de la lansare, Falcon 9 a plasat pe orbită cei 60 de sateliți. Aceasta a fost a treia tentativă de lansare a rachetei după ce condițiile meteo nefavorabile au obligat suspendarea primelor încercări.

Obiectivul SpaceX, companie deținută de Elon Musk, este acela de a crea prin lansări viitoare o constelație de sateliți care să furnizeze internet la viteze de broadband (bandă largă) pentru întreaga planetă.

Mark Juncosa, vicepreședintele SpaceX pentru ingineria vehiculelor, a explicat că prin alte 12 lansări viitoare se dorește acoperirea teritoriului Statelor Unite, alte 24 lansări vor asigura acoperirea principalelor zone locuite din lume, iar prin alte 30 de lansări se va asigura acoperirea întregii planete, notează cotidianul The New York Times.

Sateliții vor orbita la o altitudine cuprinsă între 340 și 1.150 de kilometri deasupra suprafeței Terrei, mult mai aproape decât cei 35.400 de kilometri la care zboară sateliții ce oferă în prezent acest serviciu la o viteză de conexiune mai scăzută decât cea prevăzută de proiectul Starlink.

Implicarea în piața de internet a SpaceX, companie dedicată în principal transportului aerospațial de aprovizionare pentru NASA și companii private, are ca scop final finanțarea ajungerii primului om pe Marte, marea dorință a lui Elon Musk.

Se estimează că afacerea de internet ar putea aduce companiei SpaceX venituri de 30 de miliarde de dolari anual, mult mai mult decât cele 3 miliarde produse actual de transportul spațial cu rol de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Prin lansarea de joi, SpaceX s-a înscris oficial în cursa pentru crearea unei rețele proprii de acest tip, intrând în competiție directă cu companii precum OneWeb – care în februarie a lansat primii săi sateliți – Telesat și Blue Origin, dețintă de actualul patron al Amazon, Jeff Bezos.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/spacex-a-lansat-60-de-sateliti-pentru-crearea-unei-retele-de-internet-din-spatiu-54557.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/spacex-a-lansat-60-de-sateliti-pentru-crearea-unei-retele-de-internet-din-spatiu-54557-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv