Învestit în funcție de numai două zile, noul președinte ucrainean ales Volodimir Zelenski este deja contestat: o petiție prin care i se cere demisia a adunat peste peste patru mii de semnături în doar 24 de ore, relatează joi portalul ucrainean Levîi bereg.

Petiția electronică ‘pentru demisia lui Volodimir Zelenski’ a fost înregistrată pe site-ul oficial al președinției ucrainene, iar pentru a fi examinată ea trebuie să adune cel puțin 25.000 de semnături.

Documentul a fost înregistrat de Mikhalski Vadim Petrovici la 22 mai. Joi, la ora difuzării știrii, 4057 de persoane semnaseră petiția online, conform site-ului Președinției ucrainene.

‘Mult stimate Volodimir Alexandrovici, majoritatea voturilor care v-au fost acordate sunt voturi de protest. În realitate, nu aveți sprijinul a 73% din alegători. Personalitatea Dumneavoastră nu unește majoritatea ucrainenilor care au opinii și dorințe diferite, în parte diametral opuse. Ați consolidat protestul fără a oferi promisiuni și orientări politice concrete, dar acum, după alegeri și inaugurare, nu puteți să nu aveți o cale concretă. Însă primele declarații și acțiuni i-au dezamăgit pe alegători’, menționează autorul petiției.

‘În lipsa unor promisiuni pline de conținut pentru popor, ați început să atribuiți propriile dorințe voinței poporului. Se creează o situație inacceptabilă când ‘slujitorul poporului’ nu are obligații morale față de poporul său care să fi fost formate în procesul preelectoral. Prin urmare, noi, poporul Ucrainei, vă cerem demisia imediat din postul de președinte al țării’, se mai spune în petiție.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a depus jurământul luni și și-a preluat imediat atribuțiile. Deja a doua zi, contrar prevederilor Constituției, el a emis un decret de dizolvare a Radei Supreme (parlamentul unicameral) și a făcut, de asemenea, mai multe numiri controversate de personal. O parte dintre susținătorii săi i-au reproșat numirea avocatului Andrii Bogdan, un apropiat al oligarhului Ihor Kolomoiski, în calitate de șef al administrației prezidențiale.

După ce la întâlnirea cu președintele ucrainean, liderii grupurilor parlamentare au fost luni de acord cu dizolvarea parlamentului, a doua zi însuși șeful legislativului Andrii Parubii a calificat drept neconstituțional decretul șefului statului privind dizolvarea Radei Supreme și convocarea de alegeri anticipate la 21 iulie. Alegerile parlamentare la termen din Ucraina erau stabilite pentru 27 octombrie.

Potrivit unor observatori de la Kiev, în lipsă de sprijin în parlament, Volodimir Zelenski se bazează în prezent doar pe susținerea alegătorilor care l-au votat și pe anturajul său și o mică parte din clasa politică, însă dacă va mai face pași controversați ar putea să piardă această susținere din partea populației. O parte dintre comentatori anticipau această situație conflictuală între noul președinte ucrainean și vechile elite politice.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/ucraina-o-petitie-pentru-demisia-noului-presedinte-al-tarii-a-fost-semnata-de-mii-de-ucraineni-54551.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/ucraina-o-petitie-pentru-demisia-noului-presedinte-al-tarii-a-fost-semnata-de-mii-de-ucraineni-54551-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv