Programul “O familie, o casă”, aflat în stadiu de proiect, ar putea înlocui prevederile programului “Prima Casă”, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici afirmând, joi, că proiectul se adresează familiilor și are o serie de avantaje față de programul “Prima Casă”.

“Acest nou program social se adresează distinct familiilor și are o serie de avantaje suplimentare față de programul Prima Casă. Românii vor beneficia de programul “O familie, o casă” prin contractarea de credite garanatate de stat sau prin obținerea unei prime de la stat pentru achiziția de locuințe noi direct de la dezvoltatori”, a spus ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, statul poate să garanteze de 80% din valoarea creditului acordat de stat, față de programul ”Prima casă” prin care statul garantează 50% pentru locuințe mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani.
Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 și 10% din suma solicitată. Locuința trebuie să aibă minim două camere și o suprafață totală care să nu depășească 100 de metri pătrați. Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Față de ”Prima casă”, dobânda este formată din marja fixă de maxim 2% plus dobândă variabilă, așa cum este în cazul programului “Prima Casă”.

Ministerul Finanțelor Publice va plăti comisionul aferent gestiunării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subvenții, astfel. Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.

Din 2020 veniturile valabile pentru acordarea subvenției se actualizează anual cu rata medie a inflației pentru anul anterior și se publică pe pagina de internet a Comisiei Naționale pentru Strategii și Prognoză. Mecanismul de subvenționare a dobânzii se va realiza prin intermediul declarației fiscale lunare a angajatorului beneficiarului și este valabil pe perioada în care beneficiarul se încadrează în veniturile menționate anterior.

Teodorovici a mai menționat că proiectul prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenți maternali pentru un copil, și cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulți copii sau sunt asistenți maternali pentru doi sau mai mulți copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă urmează o forma de învățământ de lungă durată, după caz. Totodată, este luată în considerare și reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadrați într-un grad de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulată pentru un contract de credit nu poate depăși 4,6 puncte procentuale, ceea ce reprezintă până la circa 84% din costul creditului. La cererea beneficiarului, finanțatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de grație la rambursarea capitalului de maxim trei ani, fără a depăși cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani. Se va acorda posibilitatea refinanțării creditului cu excepția celor prevăzute de programele guvernamentale, dacă prin acestea nu se prevede altfel. De asemenea, locuințele din cadrul Programului pot fi predate către un alt beneficiar cu respectarea condițiilor programului propus.

“Un alt avantaj important este acela că statul va da cumpărătorilor, persoane fizice care achiziționează o locuință de la un dezvoltator, o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinței reprezentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuințele noi cu suprafețe între 50 mp și 100 mp”, a mai spus oficialul din Guvern.

“Prin prezentul program se creează posibilitatea comercianților de imobile să ofere beneficiarilor locuințe noi pentru care asigură finanțarea în rate egale pentru o perioadă de minim 10 ani și maxim 20 de ani din surse proprii fără perceperea de dobânzi sau alte costuri față de valoarea de vânzare a locuinței cu plata integrală, față de programul «Prima casă» unde nu există această posibilitate”, a mai declarat ministrul.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/programul-o-familie-o-casa-ar-putea-inlocui-programul-prima-casa-54555.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/programul-o-familie-o-casa-ar-putea-inlocui-programul-prima-casa-54555-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv