Până în 2100, nivelul mărilor ar putea crește cu peste doi metri, situație care ar avea efecte dezastruoase pe plan mondial, ducând la dispariția mai multor zone de coastă din Europa și Statele Unite. Este concluzia unui studiu realizat de o echipă internațională de experți în schimbări climatice.

În studiul publicat în PNAS, oamenii de știință atrag atenția că o creștere cu peste doi metri a nivelului apelor va însemna pierderea a nu mai puțin 1,79 de milioane de kilometri pătrați de terenuri.

Regiuni întregi de o importanță capitală pentru producția hranei ar putea dispărea sub ape, declanșând exodul a 187 de milioane de oameni.

Zone întregi din Londra ar fi înghițite de ape. Per total, coastele europene s-ar putea confrunta cu inundații de proporții. Cât privește Veneția, bijuteria arhitecturală a Italiei ar putea deveni o nouă Atlantidă, spun cercetătorii, adăugând că este nevoie urgentă de „strategii drastice de consolidare” a întinderilor costiere.

Previziunile experților au avut la bază un scenariu de tip „ca-de-obicei”, în sensul că a fost luată în calcul ipoteza agravării schimbărilor climatice pe actuala lor traiectorie și fără eforturi considerabile depuse la nivel mondial pentru a stopara creșterea temperaturilor.

Topirea calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica reprezintă principala amenințare, subliniază oamenii de știință. Experții au luat în considerare nivelul de topire al acestor calote pe baza unor scenarii de creștere accentuată sau redusă a temperaturilor la nivel global.

Jonathan Bamber, de la Universitatea din Bristol, unul dintre autoriii studiului, a declarat că tehnic folosită a permis o abordare formală în vederea „estimării cantităților incerte în funcție de datele științifice actuale”.

„O mare porțiune din Olanda se află deja sub nivelul mării, dar digurile și stațiile noastre de pompare au grijă ca teritoriul nostru să nu fie inundat”, a declarat pentru Euronews Jeroen Aerts, directorul Institutului pentru Studii de Mediu din cadrul Universității Vrije din Amsterdam.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/anul-in-care-zone-intregi-din-europa-ar-putea-disparea-sub-ape-ducand-la-exodul-a-187-de-milioane-de-persoane-semnalul-de-alarma-al-oamenilor-de-stiinta-54540.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/anul-in-care-zone-intregi-din-europa-ar-putea-disparea-sub-ape-ducand-la-exodul-a-187-de-milioane-de-persoane-semnalul-de-alarma-al-oamenilor-de-stiinta-54540-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv