Această imagine este o interpretare, realizată de un artist plastic, a datelor culese de telescoapele ESA despre gaura neagră V404 Cygni, care devorează o stea din apropierea sa și care are discul de acreție înclinat în urma interacțiunii gravitaționale cu steaua respectivă, conform ESA.

Datele în baza cărora a fost realizată această imagine au fost obținute prin intermediul Integral High-Energy Observatory, aparținând ESA.

Gaura neagră vizată face parte dintr-un sistem binar, V404 Cygni, și își distruge steaua companion. Această gaură neagră este localizată în Calea Lactee la aproximativ 8.000 de ani lumină distanță de Pământ. Ea a fost descoperită în 1989, când a început să emită niveluri ridicate de radiații.

După 26 de ani de latență, gaura neagră a devenit din nou activă în 2015, când, pentru scurt, timp, a devenit cea mai strălucitoare sursă de raze-X de pe cer. Pornind de la analiza datelor culese de ESA, cercetătorii au ajuns la concluzia că partea interioară a discului de acreție format în jurul orizontului evenimentului acestei găuri negre este înclinată, probabil din cauza planului de rotație al găurii negrii față de orbita stelei companion.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/imaginea-saptamanii-o-gaura-neagra-cu-discul-de-acretie-inclinat-in-urma-interactiunii-gravitationale-cu-o-stea-pe-care-o-devoreaza-foto-54523.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/imaginea-saptamanii-o-gaura-neagra-cu-discul-de-acretie-inclinat-in-urma-interactiunii-gravitationale-cu-o-stea-pe-care-o-devoreaza-foto-54523-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv