Patruzeci și șapte de migranți au fost debarcați duminică seară în Lampedusa, o insulă la sud de Sicilia, după ce prin ordin judecătoresc nava de salvare la bordul căreia aceștia se aflau a fost pusă sub sechestru, fapt ce a provocat indignarea ministrului italian de interne Matteo Salvini, informează AFP și dpa.

Nava, închiriată de organizația neguvernamentală germană Sea-Watch, sub pavilion olandez, și care staționa în apele italiene în apropiere de insula Lampedusa, a fost pusă sub sechestru duminică de către poliția financiară italiană la ordinul unui procuror din Sicilia.

Migranții aflați la bordul acesteia au fost transferați pe uscat cu ajutorul unor bărci cu motor în cursul serii. O decizie pe care Matteo Salvini – de asemenea vicepremier și liderul Ligii (formațiune de extrema dreaptă) – pare să o fi aflat în direct de la televizor, ceea ce l-a făcut să se întrebe cine a putut să ia în guvern o astfel de decizie fără aprobarea sa oficială.

Deja în dispută cu el, partenerul său din coaliția guvernamentală Mișcarea 5 Stele, a lui Luigi di Maio, a replicat că nu va accepta aceste insinuări, amintind că este obligatoriu ca pasagerii unui vas pus sub sechestru la ordinul justiției să debarce pe uscat.

În paralel cu această nouă dispută guvernamentală intervenită în plină campanie pentru alegerile europene, ciocniri au avut loc duminică seara la Florența (centru) între forțele de ordine și circa 2.000 de persoane venite să protesteze împotriva prezenței lui Matteo Salvini care a participat la un miting politic în acest oraș.

Liderul Ligii a ridiculizat duminică criticile Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) împotriva unui proiect vizând înăsprirea legislației în materie de migrație în Italia.

ONU, ‘un organism internațional care costă contribuabilii miliarde de euro, care are ca membri țări precum Coreea de Nord și Turcia, vine să facă morală Italiei privind drepturile omului? Îmi vine să râd!’, a comentat Salvini.

Un proiect de lege-decret, care ar putea fi prezentat luni în Consiliul de miniștri italian, propune ca ministrului de interne să-i fie acordate împuterniciri pentru a interzice intrarea în apele teritoriale italiene a navelor din motive de ordine publică.

Textul prevede de asemenea amenzi între 3.500 și 5.500 de euro per migrant sosit în Italia pentru toate navele de salvare care nu respectă ordinele gărzilor de coastă competente în zona lor de intervenție.

Într-o scrisoare trimisă Ministerului de Externe italian, UNHCR cere Italiei să nu aprobe acest decret-lege.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/migranti-debarcati-in-lampedusa-fara-aprobarea-lui-matteo-salvini-54509.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/migranti-debarcati-in-lampedusa-fara-aprobarea-lui-matteo-salvini-54509-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv