Coșia, sărbătoare a comunei tulcene Cerna, a deschis, vineri, sezonul turistic în Munții Măcinului, cei prezenți putându-se bucura de întrecerea de cai sau de posibilitatea de a vizita călare zona.

Întrecerea de cai a fost câștigată de brăileanul Cristian Ene, în vârstă de 22 de ani, care de-a lungul timpului a mai obținut premii și la alte concursuri organizate în comuna Cerna. “Am mai câștigat concursuri și la Bobotează”, a menționat Ene.

Consiliul Județean, Primăria comunei Cerna și Ansamblul Altona le-au acordat câștigătorilor premii în bani în valoare totală de 2.500 de lei.

Coșia a fost reluată la Cerna acum șapte ani, după o pauză de peste 20 de ani în care nu s-a mai ținut.

“Coșia este un obicei bulgăresc care s-a ținut aici până în anul 1940. Apoi s-a încercat readucerea lui la viață de către meglenoromâni, ‘coșia’, în meglenă, însemnând ‘iute, repede’. Din 2013, am reînviat tradiția și acum suntem la a șaptea ediție”, a declarat pentru AGERPRES directoarea ansamblului Altona, Andreea Tanur.

Întrecerea de cai a deschis sărbătoarea comunei în timpul căreia au susținut reprezentații soliști și ansambluri folclorice din satele învecinate și din județele Brăila și Vrancea.

De altfel, în apropierea satului Cerna, Administrația Parcului Național Munții Măcinului (APNMM) le oferă turiștilor posibilitatea de a vizita munții pe cai, administratorul manejului fiind Marian Berca.

“Anul acesta, au ajuns deja la noi vreo două sute sau trei sute de turiști care au dorit să închirieze un cal. Este un peisaj foarte frumos, sunt animale, vulpi, căpriori, broaște șestoase, și tot felul de plante care se pot vedea doar la noi”, a declarat Marian Berca, ranger la Parcul Național Munții Măcinului.

El le recomandă turiștilor care vor să închirieze cai să își ia apă cu ei atunci când pornesc la drum și să anunțe telefonic cu câteva zile înainte că vor să viziteze munții pe cai.

“Animalele sălbatice fug de om la noi. Avem vipere veninoase, balaurul dobrogean, șacali, dar nu s-a întâmplat niciodată să avem cazuri de mistreți care să se dea la oameni”, a mai spus Berca.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră și faună, dar și cu suprafețe importante de vegetație stepică, Parcul Național Munții Măcinului, declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice. Munții Măcinului au o deosebită importanță între formațiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munți ai țării noastre.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/tulcea-cosia-sarbatoare-a-comunei-cerna-a-deschis-sezonul-turistic-in-muntii-macinului-54485.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/tulcea-cosia-sarbatoare-a-comunei-cerna-a-deschis-sezonul-turistic-in-muntii-macinului-54485-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv