Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi, la Târgu Mureș, că în privința peștelui impropriu consumului asupra cărora se derulează o anchetă penală, în acest moment nu există pericol și că nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicația cu metale grele.

“Am aflat și eu din presă ce s-a întâmplat, acele percheziții la mafia peștelui. Am discutat cu specialiștii și noi vom face un comunicat, dar ideea este următoarea: intoxicația cu metale grele se produce după un consum îndelungat de produse care au în componență metale grele. Dacă nivelul metalelor grele era foarte mare, probabil că nici peștii nu ar mai fi trăit, dar este nevoie să avem toate datele, adică analiza toxicologică a apelor, a cărnii de pește. De aceea, Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății va lua legătura cu cei de la Agricultură pentru a putea discuta aceste aspecte, dar în acest moment nu există pericol. Nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicația cu metale grele, deci nu cred să fie probleme în acest moment”, a declarat Sorina Pintea.

Polițiștii au executat, marți dimineață, în mai multe județe din țară, peste o sută de percheziții domiciliare privind anihilarea unui grup infracțional organizat în domeniul pescuitului, la nivel internațional, fiind confiscate peste 30 de tone de pește impropriu consumului, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța.

Potrivit sursei citate, dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, având în vedere complexitatea cauzei, precum și caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franța, Ungaria și Portugalia, coordonate direct de EUROJUST și EUROPOL.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcționa după un sistem piramidal, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.). 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/pintea-in-cazul-mafiei-pestelui-nu-s-a-prezentat-nimeni-la-camerele-de-garda-cu-simptome-de-intoxicatie-cu-metale-grele-54477.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/pintea-in-cazul-mafiei-pestelui-nu-s-a-prezentat-nimeni-la-camerele-de-garda-cu-simptome-de-intoxicatie-cu-metale-grele-54477-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv