Compania franceză de căi ferate SNCF se gândește la o eventuală repunere pe șine a celebrului tren Orient Express, transmite AFP.

Grupul feroviar controlat de statul francez va expune, începând de miercuri, șapte din cele mai frumoase vagoane de tren ale sale din anii 1920, după o restaurare meticuloasă care a durat patru ani. În realitate, doar trei vagoane de tip restaurant ce vor fi expuse la Gara de Est din Paris au aparținut trenului Orient-Expres, care a circulat între 1883 și 1977 între Paris și Istanbul via Viena mai întâi și ulterior prin Veneția. Celelalte patru vagoane de tip salon expuse sunt și mai spectaculoase, chiar dacă nu au ajuns până pe malul Bosforului. Materialul rulant utilizat de Compania Internațională de Vagoane de Dormit era interschimbabil între diferite trenuri.

“Compania nu utiliza vagoane salon pentru Orient Express. Acestea erau rezervate pentru călătorii mai scurte precum Trenul albastru spre Coasta de Azur”, explică Arthur Mettetal, responsabil cu patrimoniul la SNCF.

Însă, tocmai într-unul din aceste vagoane salon de tip Pullman a fost filmat celebrul film “Crima din Orient-Express” în anul 1973, după romanul Agathei Christie. “Brusc acest vagon a devenit “stilul Orient Express” în imaginarul colectiv, cu incrustații, buchete de flori, bar și pian. De fapt, cinematograful a fost cel care a creat această imagine”, subliniază Arthur Mettetal.

SNCF a preluat marca Orient Express de la Compania Internațională de Vagoane de Dormit, după ce aceasta a pus punct legăturilor directe cu Istanbulul în 1977. Însă grupul francez nu a făcut mare lucru până când nu a început să răscumpere vagoanele celebrului tren, în 2011.

“Pentru a le restaura, am fost nevoiți să apelăm la arhivele noastre, pentru a regăsi planurile originale, eșantioane de materiale, etc.” subliniază Guillaume de Saint Lager, director executiv la Orient Express, societatea care gestionează patrimoniul.

“Este evident o investiție importantă, de ordinul a 14 milioane de euro, însă este o investiție pentru patrimoniul feroviar”, a explicat directorul general de la SNCF, Guillaume Pepy. Potrivit acestuia, obiectele de muzeu ies din când în când din depoul lor din apropiere de Paris pentru a participa la diferite expoziții și convenții. Ele constituie “un fel de vitrină pentru savoir-faire-ul SNCF în domeniul păstrării patrimoniului”, spune Guillaume Pepy.

O expoziție organizată în 2014 de Institutul lumii arabe a atras peste 250.000 de persoane. “După succesul acestei expoziții, SNCF a decis să înființeze o filială pentru a pune în valoare marca Orient-Express și a se lansa într-un program de renovare a vagoanelor”, spune Arthur Mettetal.

SNCF intenționează să profite de acest succes. De aceea, anul trecut compania de căi ferate a vândut 50,1% din Orient-Express către grupul hotelier Accor.

“Evident, dorința noastră este ca Orient Express să ruleze din nou în toată Europa”, confirmă Guillaume Pepy.

Echipele firmei franceze au găsit vagoane de epocă în Polonia. Acum urmează să vadă dacă pot fi adaptate la confortul modern și să transporte pasageri. “Este un proiect la care lucrăm și cred că la vară vom fi în măsură să decidem dacă ne lasăm sau nu în această aventură”, explică directorul SNCF. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/orient-express-ul-ar-putea-rula-din-nou-54454.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/orient-express-ul-ar-putea-rula-din-nou-54454-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv