Administrarea tuturor femeilor care au nevoie de naștere asistată, prin utilizarea forcepsului sau a ventuzei, a unei doze unice de antibiotice reduce la aproape jumătate riscul de infecție, arată un nou studiu preluat luni de Press Association.

Experții care au participat la realizarea cercetării susțin că actualele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ar trebui actualizate, astfel încât femeile care au nevoie de naștere asistată să primească o doză preventivă de antibiotice.

O astfel de procedură ar reduce infecțiile în cazul proaspetelor mame cu peste 7.000 de cazuri anual în Regatul Unit, incluzând septicemia, care poate pune reprezenta un pericol pentru viața pacientei, au mai precizat cercetătorii.

Studiul a ajuns la concluzia că doar circa o femeie din 10 (11%) a dobândit o infecție după ce a primit antibiotice, în comparație cu una din 5 (19%) dintre cele care au primit un placebo.

În fapt, folosirea antibioticelor a scăzut per ansamblu, un număr mai mic de femei având nevoie de acestea pentru tratarea infecțiilor.

Noul studiu, publicat în revista medicală The Lancet, are la bază un studiu clinic realizat în 27 de maternități din Regatul Unit.

Femeile au fost împărțite, în mod aleator, în două grupe: o primă grupă, alcătuită din 1.715 femei, a primit intravenos o singură doză de amoxicilină (din grupul penicilinelor) și acid clavulanic la cât mai scurt timp, dar nu la mai multe de șase ore după naștere.

Celălalt grup, format din 1.705 femei, a primit un placebo (soluție salină).

În total, 65% dintre nou-născuți au fost aduși pe lume cu ajutorul forcepsului, iar 35%, prin aplicarea unei ventuze, 89% dintre femei având nevoie de epiziotomie (o incizie în zona perineului pentru a facilita expulzia fătului).

Cercetătorii au analizat apoi datele cu privire la o infecție confirmată sau la o suspiciune de infecție într-un interval de șase săptămâni de la naștere.

Dintre femeile pentru care cercetătorii au avut la dispoziție date complete la finalul studiului, 180 – dintre cele aparținând grupului care a primit amoxicilină și acid clavulanic – au prezentat o infecție confirmată sau o suspiciune de infecție (11% din 1.619 femei), în comparație cu 306 din grupul care a primit soluția placebo (19% din 1.606 femei). Acest fapt arată că antibioticele au redus riscul de infecție aproape la jumătate.

În ceea ce privește infecțiile, s-a constatat o reducere cu 56% a cazurilor de septicemie, înregistrându-se 11 cazuri în grupul care a primit antibiotice, în comparație cu 25 de cazuri în celălalt grup.

Studiul a arătat totodată că, pentru fiecare 100 de doze suplimentare de antibiotic administrate preventiv (profilactic), 168 de doze ar putea fi evitate datorită unui număr mai mic de infecții după naștere.

Adoptarea unei politici prin care să fie administrate antibiotice tuturor femeilor din acest grup ar putea reduce astfel folosirea per ansamblu a antibioticelor cu 17%, susțin cercetătorii.

“Aceste rezultate subliniază nevoia urgentă de a schimba recomandările curente ale OMS în ceea ce privește antibioticele precum și recomandările altor organizații din Regatul Unit, America de Nord, Asia și Australia, care nu recomandă profilaxie de rutină cu antibiotice în cazul nașterilor asistate”, spune profesorul Marian Knight, de la University of Oxford, conducătorul cercetării.

“Infecțiile asociate sarcinii sunt o cauză importantă de deces și boli grave. Aproape una din cinci femei dezvoltă o infecție după nașterea vaginală asistată, iar rezultate noastre arată că acest lucru ar putea fi redus la aproape jumătate cu o singură doză profilactică de antibiotic.”

Studiul este cel mai amplu de acest gen realizat până în prezent.

Femeile care nasc prin cezariană primesc deja antibiotice în mod obișnuit întrucât s-a demonstrat că acestea reduc riscul infectării plăgii, inflamării uterului și alte infecții materne grave cu un procent cuprins între 60% și 70%.

Noul studiu arată că femeile care primesc antibiotice au un risc mai mic de a li se infecta sau rupe cusăturile și au avut parte de mai puțină durere și mai puțină nevoie de îngrijire intimă pentru această zonă.

Femeile care au primit antibiotice au avut o probabilitate mică de a necesita asistență din partea unui medic, asistentă sau moașă, precum și de o vizită la spital din cauza modului în care se vindecă rana.

Potrivit cercetătorilor, costurile totale medii suportate de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) la șase săptămâni de la naștere au fost cu 52,60 lire sterline mai mici în grupul femeilor care au primit antibiotice, comparativ cu cel cărora le-a fost administrat un placebo (102,50 lire sterline în comparație cu 155,10 lire sterline).

O femeie din grupul care a primit soluția placebo a suferit o erupție cutanată, iar două femei din grupul de antibiotice au raportat alte reacții alergice, una dintre acestea prezentând o reacție adversă severă.

În 2016, la nivel global, un număr estimat de 19.500 de femei au decedat din cauza infecțiilor asociate cu sarcina, au notat cercetătorii.

Chiar și în cazul țărilor cu venituri mari, infecțiile reprezintă cauza pentru 1 din 20 de decese maternale.

Mai mult, pentru fiecare femeie care moarte din cauza unei infecții legate de sarcină, alte 70 de femei dezvoltă o infecție gravă, care poate provoca probleme pe termen lung.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/administrarea-de-antibiotice-gravidelor-in-cazul-nasterii-asistate-ar-reduce-semnificativ-riscul-de-infectie-54439.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/administrarea-de-antibiotice-gravidelor-in-cazul-nasterii-asistate-ar-reduce-semnificativ-riscul-de-infectie-54439-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv