Cercetători de la Washington State University au creat un material înlocuitor pe bază de plante care este mai eficient în a oferi protecție contra căldurii decât spuma de polistiren, un material popular folosit la fabricarea paharelor de cafea de unică folosință, informează Xinhua.

Noul studiu, ce a fost publicat în revista Carbohydrate Polymers, descrie acest nou tip de spumă, obținută din celuloză, cel mai abundent material vegetal de pe Terra.

Oamenii de știință din lumea întreagă încearcă de mai mulți ani să găsească un înlocuitor ecologic pentru spuma de polistiren, creată din ingrediente toxice derivate din petrol. Spuma de polistiren nu se degradează natural și generează poluare prin ardere.

Totuși, înlocuitorii pe bază de plante nu sunt de obicei la fel de rezistenți, nu izolează la fel de bine și se degradează la temperaturi ridicate și în condiții de umiditate.

Cercetătorii americani au creat un material alcătuit în procent de 75% din mici cristale de celuloză obținută din rumeguș, la care au adăugat alcool polivinilic, un polimer care se combină cu cristalele de celuloză, făcând ca acea spumă să devină mai elastică, potrivit unui comunicat publicat joi de Universitatea de Stat din Washington.

O structură celulară uniformă ajută spuma să devină un bun agent de izolare și, pentru prima dată, un material obținut din plante a depășit capacitățile de izolare termică furnizate de spuma de polistiren, potrivit autorilor studiului.

Noul material este de asemenea foarte ușor și poate să suporte tensiuni de până la 200 de ori mai mari decât propria sa greutate înainte de a se deforma. Este biodegradabil și atunci când arde nu emite cenușă poluantă.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/descoperirea-ce-ar-putea-schimba-o-intreaga-industrie-54411.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/descoperirea-ce-ar-putea-schimba-o-intreaga-industrie-54411-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv