Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, îl critică în termeni duri pe președintele Klaus Iohannis căruia premierul i-a cerut să solicite aderarea la spațiul Schengen la summit-ul de la Sibiu, acuzând că s-a “spălat pe mâini” de acest subiect.

“Iohannis s-a spălat pe mâini! Încă o dată! Azi am văzut toți cum domnul Președinte s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen apreciind că discuțiile tehnice nu sunt de nivelul dânsului și că subiectul trebuie abordat în formatul miniștrilor de interne. Aderarea la Spațiul Schengen nu este doar un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne sau al Guvernului, ci un obiectiv național. Pentru asta toate forțele politice, indiferent de culoare sau doctrină, ar trebui să lucreze împreună. Aderarea României la Spațiul Schengen ține acum doar de voința politică a Statelor Membre, iar rolul Președintelui este să contribuie la obținerea acestei voințe politice”, a scris Carmen Dan, pe Facebook.

Ministrul reamintește și câteva măsuri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a luat pentru atingerea acestui obiectiv, respectiv realuarea discuțiilor despre funcționarea și extinderea spațiului Schengen sau obținerea sprijinului premierului pentru a avea discuții similare cu omologii Vioricăi Dăncilă.

“Și tot acest minister, pe care domnul Iohannis a decis să îl ignore în ultimii ani, face acum eforturi pentru ca pe agenda Consiliului JAI din iunie să fie inclusă discuția despre aderarea României și Bulgariei. Cine îl împiedică pe domnul Președinte să folosească această importantă oportunitate a Summitului de la Sibiu pentru a vorbi cu omologii sai si despre interesele românilor? Cine îl împiedică pe domnul Președinte să folosească acest prilej pentru a le reaminti omologilor săi din Uniunea Europeană, că Romania îndeplinește obligațiile de responsabilitate privind securitatea frontierelor externe și toate celelalte cerințe legate de Schengen? Cine îl împiedică pe domnul Președinte să le solicite omologilor săi să fixeze o perspectiva realistă privind aderarea României la spațiul Schengen? Orice semnal din partea Consiliului European ar putea contribui la realizarea unanimității necesare în cadrul Consiliului JAI pentru o decizie favorabilă. Se pare însa că acest lucru nu este important pentru domnul Președinte”, mai scrie Carmen Dan, pe Facebook.

Ministrul îl acuză pe șeful statului că îi este mai simplu să folosească acest Summit pentru a-si face poze, pe care să le fructifice în campania electorală din toamnă.

“Cu tristețe trebuie să constat că înainte de a discuta despre succesul acestui Summit, suntem nevoiți să asistăm la o înfrângere a Președintelui. În schimb, dacă nu înțelegem cu toții noțiunea de obiectiv NAȚIONAL, îl invit public pe Președinte să scrie două rânduri despre ce a făcut pe această temă. Nu vreau să cred că trebuie să așteptăm următoarea carte….”, conchide Carmen Dan.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut președintelui Klaus Iohannis ca la Summitul de la Sibiu, de joi, acesta să solicite liderilor europeni aderarea României la Spațiul Schengen și ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru țara noastră.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/carmen-dan-azi-am-vazut-toti-cum-domnul-presedinte-s-a-spalat-pe-maini-de-subiectul-schengen-54397.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/carmen-dan-azi-am-vazut-toti-cum-domnul-presedinte-s-a-spalat-pe-maini-de-subiectul-schengen-54397-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv