Trei drumuri naționale (DN 2F, DN 11A și DN 15D) și trei drumuri județene (DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor, în contextul fenomenelor meteo nefavorabile din țară din ultimele ore, informează marți Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, peste 3.900 de pompieri militari din 26 de județe au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate, având în vedere fenomenele de vreme rea prognozate pentru această perioadă, în intervalul 6 mai, ora 14,00, – 7 mai, ora 7,00.

Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în opt județe (Argeș, Bacău, Călărași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din două subsoluri și 137 de gospodării ale cetățenilor, fiind afectate 17 locuințe, precizează sursa citată.

De asemenea, trei drumuri naționale (DN 2F, DN 11A și DN 15D) și trei drumuri județene (DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în cinci localități din județul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situației echipe de intervenție ale furnizorului de curent se află în teren, subliniază IGSU.

În prezent, conform sursei citate, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în județele Argeș, Neamț și Vaslui pentru degajarea apei și aluviunilor de pe carosabil (DN 15D, DJ 159A și DC 26) și pentru evacuarea apei din 20 de case și 24 de curți.

O situație deosebită a fost înregistrată în județul Vaslui, unde, din cauza depășirii cotelor de inundații pe râurile Bârlad și Gârboveta, pentru protecția populației din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

“Având în vedere că atenționările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte, precum și scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie sunt în vigoare până în seara acestei zile, evoluția situației este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte”, se arată în comunicat.

IGSU recomandă populației din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. În situația manifestării vântului puternic, recomandarea este ca populația să rămână în spații închise care asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/igsu-8-judete-afectate-de-fenomenele-meteo-apa-acumulata-pe-carosabil-si-aluviuni-pe-3-drumuri-nationale-si-3-drumuri-judetene-54373.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/igsu-8-judete-afectate-de-fenomenele-meteo-apa-acumulata-pe-carosabil-si-aluviuni-pe-3-drumuri-nationale-si-3-drumuri-judetene-54373-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv