Ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat luni că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgență din Cluj după controlul inopinat făcut în weekend la unitatea spitalicească. Ea a relatat că vizita sa era așteptată și cu toate acestea a constatat o serie de nereguli.

”A fost amuzant pentru că portarul de la Clinica de Ortopedie mi-a spus că mă așteptau. Zic, v-a anunțat cineva? Pentru că suntem la Unitatea de Primiri Urgențe. A zis nu, vă așteptam atunci când ați fost la Gherla. Adică acum 3 săptămâni, o lună. Nu cred că nu au auzit, am senzația că nu le-a păsat, vorbesc foarte serios în acest moment. Am rămas surprinsă când m-au abordat aparținătorii să îmi spună că stau de ore bune astfel încât așteptând ca pacienții să fie transportați într-o altă clinică să fie consultați, medicii din UPU erau depășiți de situație, în sensul că au solicitat ambulanță, ambulanța după 4 ore nu venise, erau paturi blocate și până la urmă bineînțeles că avem, sigur medici nu își fac treaba, ba da medicii de acolo chiar își făceau treaba. Dar erau blocați de chestiunile acestea organizatorice. Am întrebat de exemplu de ce nu există ambulanțieri sau ambulanță care să transporte acești pacienți pentru consulturi și mi s-a spus că există de luni până vineri. A zic și pe week-end nu mai avem nimic? La fel revin la sălile de operație, sala de operație de la clinica de ortopedie, aceste săli de operație funcționează doar dimineața și până vineri, de luni până vineri și suntem spital clinic de urgență. Sigur ni se va spune că nu avem fonduri suficiente pentru personal, eu refuz să cred aceste lucruri de aceea echipa de control va merge și va verifica aspectele pe care le-am sesizat. Și cu siguranță va trebui să le remediem pentru că până la urmă Cluj este un centru universitar, este elita medicinii românești”, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministrul a spus că nu se aștepta să găsească aceste nereguli, semnalate de-a lungul ultimilor doi ani.

”(…) eu mă așteptam să fie remediate pentru că au fost semnalate aceste probleme, am avut discuții cu conducerea spitalului, cu cei din direcția de sănătate publică, Ministerul Sănătății a alocat bani pentru echipamente medicale anul trecut aproximativ 8 milioane de lei, anul acesta până în prezent 7 milioane de lei. Deci din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală nu există probleme, dar condițiile în care sunt primiți pacienții sunt absolut de neacceptat. Pe de altă parte eu am încercat o colaborare cu cei de la Consiliul Județean, din păcate nu am găsit uși deschise acolo. Sumele alocate pentru întreținerea clădirilor sunt aproximativ 40 pe care Ministerul le are în administrare sunt absolut suficiente. De asemenea au fost alocați bani din fondurile proprii ale spitalului pentru anumite reparații, dar insuficienți pentru că nu putem face mai mult nefiind proprietarii clădirilor. Pe de altă parte nu vreau să găsesc scuze celor de la spital. Intrarea clinicii de ortopedie este absolut dezolantă, pentru că orice pacient vine acolo este absolut șocat. Este mizerie, este debandadă, mă refer în curte la intrare. Pe de altă parte nu există posibilitatea să se facă intervenții chirurgicale în acea clinică în week-end, să nu uităm că e spital de urgență. Dacă un pacient are nevoie de o intervenție chirurgicală ortopedică este plimbat în altă clinică”, a declarat Sorina Pintea.

Ea a anunțat că a avut o discuție cu șeful corpului de control al ministerului care va merge în control și va verifica în primul rând condițiile igienico-sanitaare din clădirile pe care Ministerul Sănătății de lare în administrare de la consiliul județean dar și activitatea managerului și a directorului spitalului.

”În acest moment sunt cabinet împreună cu șeful corpului de control care va efectua o deplasare și va verifica în primul rând condițiile igienico sanitare din toate clădirile pe care ministerul le are în administrare de la Consiliul Județean în Cluj și va vedea exact ce se întâmplă acolo. Va vedea dacă directorul administrativ și-a făcut treaba, pentru că este vorba totuși de niște lucruri organizatorice, iar din punct de vedere al activității medicale va verifica modul în care managerul și directorul medical au înțeles organizările, activitatea medicală în folosul pacientului pentru că despre asta vorbim”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a scris, duminică, pe Facebook, că a continuat sâmbătă seara seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/conditiile-mizere-din-spitalul-de-urgenta-cluj-pintea-trimite-o-echipa-de-control-dupa-ce-a-fost-socata-de-situatia-descoperit-54364.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/conditiile-mizere-din-spitalul-de-urgenta-cluj-pintea-trimite-o-echipa-de-control-dupa-ce-a-fost-socata-de-situatia-descoperit-54364-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv