Membrii comunității musulmane din România vor celebra luni, 6 mai, la ora 03.45, începutul Lunii Sfinte Ramazan, perioadă în care credincioșilor le este interzis să se hrănească și să se hidrateze, din zori de zi până la apusul soarelui, informează Șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf.

Potrivit sursei citate, Luna Ramazan semnifică, în religia islamică, începutul revelării Coranului Cel Sfânt, de către Îngerul Gavril, Profetului Muhammed, eveniment ce se consideră a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în Peștera Hira din muntele Nur, de lângă orașul Mecca, în anul 610, revelație ce a durat 23 de ani.

“Islamul stabilește faptul că Postul din Luna Ramazan este unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei, alături de Mărturisirea credinței (Shahada), Cele cinci rugăciuni zilnice obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) și Contribuția anuală de solidaritate cu nevoiașii (Zakat). Învățăturile islamice impun, de asemenea, ca musulmanii să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, timp de 29 de zile de la începerea Postului Lunii Ramazan, acest parcurs fiind realizat în reculegere și rugăciune, pentru primenirea corporală și spirituală” – a declarat Muftiul Iusuf, pentru AGERPRES .

Liderul spiritul musulman a mai afirmat că, potrivit tradiției și preceptelor religioase, postul și efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferință în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina ”Iftar”, care este împărțită cu prietenii, rudele, cunoscuții sau pelerinii, și rugăciunea specifică Lunii Sfinte Ramazan, Teravih. În aceeași perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor, ‘Sahur’, este luată în familie.

“Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul, iar tradiția spune că în această perioadă sunt deschise porțile Paradisului, cele ale iadului sunt ferecate și diavolii sunt încătușați. De asemenea, un moment important în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr, celebrată anul acesta în noaptea de 31 mai spre 1 iunie, când se consideră că Allah Atotputenicul a început revelarea Cărții Sfinte, Coranul, către Profetul Muhammed, prin intermediul Îngerului Gavril” – a precizat Șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf.

Conform tradiției, pentru a marca semnificația deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele, încep dimineața, cu citirea Coranului, de către imami, la care participă femeile, iar seara are loc slujba Teravih, cu participarea bărbaților și a femeilor din comunitate.

“Postul din Luna Sfântă Ramazan înseamnă în egală măsură atât abstinență fizică cât și spirituală și în această lună, a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă, cu precădere, un comportament specific preceptelor islamului, această perioadă fiind considerată un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință și de aceea urarea tradițională, adresată de mine credincioșilor, este să aibă o Lună Sfântă Ramazan binecuvântată!”, a conchis Muftiul Muurat Iusuf, într-o declarație transmisă în exclusivitate pentru AGERPRES.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/constanta-musulmanii-din-romania-incep-postul-cel-aspru-al-lunii-ramazan-54358.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/constanta-musulmanii-din-romania-incep-postul-cel-aspru-al-lunii-ramazan-54358-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv