Elevii români au obținut șase medalii la Olimpiada Balcanică de Matematică, organizată la Chișinău, în perioada 30 aprilie – 5 mai, informează Ministerul Educației. Tinerii români au obținut două medalii de aur și patru de argint.

„Două medalii de aur și patru medalii de argint: palmaresul echipei României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2019. Lotul olimpic de matematică al României și-a trecut în palmares 6 medalii (două medalii de aur și patru medalii de argint) la a XXXVI-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori (Chișinău, 30 aprilie – 5 mai)”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Educației Naționale.

Potrivit sursei citate, medaliați cu aur și anul trecut, la Belgrad, Edis Memiș (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța) și Leon-Roland Bălan-Tribus (Liceul Internațional de Informatică din București) și-au reeditat performanțele, obținând premii de același calibru.

„Medaliile de argint au fost adjudecate de Sergiu-Ionuț Novac (Colegiul Național „C. Brediceanu” din Lugoj) – laureat cu argint în 2018, Darius-Cristian Lazea (Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare), Sebastian Mihai Șimon (Liceul Internațional de Informatică din București) și Dragoș Crișan (Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca)”, e arată în comunicatul MEN.

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică) și însoțită de prof. Dănuț Aramă (Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu Ocna) și prof. Cristian-Vladimir Cerbu-Sfarghiu (Colegiul Liceal Militar „Șefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc).

Potrivit Miniesterului Educației la ediția din 2019 a Olimpiadei Balcanice (competiție de nivel regional) au participat echipe din 17 țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia și Turcia (țări membre cu statut permanent) și Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan și Marea Britanie (țări cu statut de invitat).

În ceea ce privește regulamentul de organizare și desfășurare, fiecare stat participant, cu excepția celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depășește 20 de ani la data desfășurării competiției. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică și algebră, pe durata a patru ore și treizeci de minute.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/elevii-romani-au-obtinut-doua-medalii-de-aur-si-patru-de-argint-la-olimpiada-balcanica-de-matematica-54350.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/elevii-romani-au-obtinut-doua-medalii-de-aur-si-patru-de-argint-la-olimpiada-balcanica-de-matematica-54350-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv