O persoană seropozitivă tratată eficient nu transmite HIV, virusul care declanșează SIDA. Un studiu a confirmat vineri această afirmație, promovată de mai mulți ani de organizațiile care militează împotriva HIV, arătând importanța pe care un acces mai bun la tratament poate să o aibă în limitarea epidemiei de SIDA, informează AFP.

Această cercetare de mare amploare, realizată în 14 țări europene, a monitorizat timp de opt ani aproximativ o mie de cupluri de bărbați care au întreținut raporturi sexuale neprotejate și în cadrul cărora unul dintre parteneri era seropozitiv dar cu o sarcină virală nedetectabilă, grație medicamentelor antiretrovirale.

Rezultatul: niciun caz de transmitere a HIV nu a fost observat în cadrul acestor cupluri, au concluzionat autorii studiului, publicat în revista medicală britanică The Lancet.

Concluziile acestei cercetări le întăresc pe cele la care autorii au ajuns după prima fază a studiului, publicate în 2016. Nicio infectare nu a fost constatată atunci, după o monitorizare de 1,3 ani ce a vizat 900 de cupluri heterosexuale și homosexuale, însă cercetătorii au preferat să rămână prudenți în această chestiune.

Ei considerau că nu putea fi exclus în totalitate riscul de transmitere a bolii, în special în cazul raporturilor anale, pentru care perioada de monitorizare ar fi trebuit să fie mai îndelungată.

De această dată, “rezultatele noastre aduc o dovadă concludentă pentru bărbații gay și anume că riscul de transmitere a HIV în prezența unei terapii antiretrovirale care suprimă sarcina virală este zero”, a declarat Alison Rodger, profesoară la University College London și coordinatoare a studiului.

“U = U”

“Acest mesaj puternic poate să ajute pentru a pune capăt pandemiei de HIV, evitând transmiterea virusului și combătând stigmatizarea și discriminarea la care sunt supuse multe dintre persoanele care trăiesc cu HIV”, a adăugat cercetătoarea britanică.

Principiul potrivit căruia o persoană aflată sub tratament nu mai transmite virusul, rezumat prin sloganul “U = U” (“Undetectable equals Untransmittable” / “Nedetectabil egal Netransmisibil”), este apărat de mulți ani de asociațiile care luptă împotriva SIDA.

În pofida acestui fapt, “medicii generaliști, care nu sunt specializați, dar care îi monitorizează pe cei mai mulți dintre pacienții care trăiesc cu HIV, consideră în continuare că există ‘mai puține riscuri’ de transmitere”, a subliniat Aurelien Beaucamp, președintele asociației franceze AIDES, contactat de AFP.

Studiul “poate să contribuie la promovarea mesajului conform căruia ‘nu există risc'”, a adăugat el.

Această idee a apărut pentru prima dată în 2008, într-un raport al Comisiei federale elvețiene pentru probleme legate de SIDA (în prezent CFSS), cunoscut de atunci sub numele de “Swiss statement”.

După un val inițial de opoziție, ideea menționată reprezintă de acum o parte integrantă din strategiile adoptate de organizații precum ONUSIDA, ce vizează stoparea epidemiei până în 2030, bazându-se pe trei piloni: 90% dintre persoanele infectate să fie la curent cu faptul că sunt seropozitive, 90% dintre aceste persoane să aibă acces la antiretrovirale și 90% dintre persoanele aflate sub tratament să aibă o sarcină virală nedetectabilă.

Distanța care rămâne de parcurs până la îndeplinirea acestor obiective rămâne însă una considerabilă, deoarece mai puțin de două treimi (59%) dintre persoanele seropozitive se află în prezent sub tratament, situație marcată de disparități importante între țările occidentale și țările în curs de dezvoltare.

Într-un comentariu independent publicat alături de acest studiu, Myron Cohen, unul dintre pionierii cercetărilor despre eficiența tratamentelor anti-HIV pentru a reduce infectările, consideră că rezultatele obținute de Alison Rodger și colegii ei drept “importante”, dar a subliniat că omenirea nu poate să își bazeze strategia de prevenție doar pe acest principiu.

“Nu este întotdeauna ușor ca oamenii să fie depistați cu HIV sau să aibă acces la îngrijiri medicale, cu atât mai mult cu cât teama, stigmatizarea, homofobia (…) continuă să îngreuneze tratamentele contra HIV”, a subliniat Myron Cohen, profesor la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite.

“În plus, diagnosticarea infecției cu HIV este dificilă în primele stadii ale sale, perioadă în care transmiterea virusului este foarte eficientă”, a adăugat expertul american.

Printre limitele cercetării lor, autorii noului studiu notează tocmai faptul că majoritatea participanților seropozitivi luau deja antiretrovirale de mai mulți ani și, deci, oamenii de știință dispuneau de “date limitate despre riscul de transmitere în cursul primelor luni de terapie antiretrovirală”.

De la debutul epidemiei de SIDA, declanșată în anii 1980, aproximativ 78 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, iar 35 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli.

În ciuda progreselor înregistrate în domeniul prevenției și al tratamentelor, se produc încă 1,8 milioane de noi infectări și aproape 1 milion de decese în fiecare an, potrivit statisticilor publicate de ONUSIDA.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/o-persoana-seropozitiva-care-urmeaza-un-tratament-eficient-nu-transmite-hiv-54339.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/o-persoana-seropozitiva-care-urmeaza-un-tratament-eficient-nu-transmite-hiv-54339-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv