Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Democrația nu este în pericol la nivelul UE, dar este sub presiune, iar cei care cred în Europa trebuie să aibă mai mult curaj în condițiile în care Uniunea se confruntă cu diverse probleme, precum Brexitul, imigrația sau șomajul, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la conferința “The State of The Union”, organizată de Institutul Universitar European de la Florența.

În opinia sa, pentru a readuce optimismul la nivel european trebuie să se meargă la sursa problemelor. El a adăugat că trebuie să se vorbească mai mult despre soluții și probleme rezolvate și mai puțin despre crize la nivel european.

Președintele Iohannis a menționat că atât presa, cât și politicienii contribuie la “demonizarea” UE.

“Dacă deschizi astăzi un ziar sau te uiți la televizor, uneori auzi și vești bune, dar, de cele mai multe ori, afli despre crize, despre nenorociri, despre atacuri, oricum despre ceva dificil, dar foarte rar afli despre lucruri bune. Spre exemplu, piața unică s-a dezvoltat și a oferit locuri mai bune de muncă și și-a crescut competitivitatea. Aceasta este o problemă. Nu înseamnă neapărat că trebuie să schimbăm presa, ci trebuie să schimbăm noi, politicienii, modul în care creăm aceste imagini. Dacă creăm o imagine pozitivă, atunci ea va fi folosită de către jurnaliști”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a completat că a doua problemă este că politicienii înșiși sunt “o problemă”.

“Noi toți, cei de aici, cunoaștem politicieni care merg la Bruxelles și spun acolo că da, totul este în regulă, că UE este puternică și vom continua pe același drum. Dar apoi vin alegerile și pleacă la ei acasă și cetățenii întreabă: domnule politician, de ce nu ai făcut nimic acolo, de ce nu ați construit drumuri? Politicienii vor răspunde: nu m-au lăsat cei de la Bruxelles. Așa că învinovățirea Uniunii Europene acasă, în fiecare stat, este extrem de populară, câtă vreme avem astfel de politicieni care între ei spun că UE este bună, dar acasă, când se duc în țările lor, spun că UE nu e bună sau un lucru rău se întâmplă din cauza UE. (…) Nu trebuie să venim doar cu proiecte care să construiască viitorul, dar noi, ca politicieni, trebuie să fim și sinceri. Dacă realizăm aceste oportunități pentru a mișca lucrurile în direcția cea bună, facem acest lucru, dar, dacă nu reușim să le ducem în direcția cea bună, trebuie să recunoaștem că proiectul a fost greșit. Dar să nu încercăm de fiecare dată să învinovățim Uniunea Europeană. Cu siguranță greșesc și cei de la Bruxelles, dar nu sunt de vină pentru tot “, a susținut șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a participat, la Florența, în calitate de invitat de onoare la conferința “The State of The Union”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/iohannis-democratia-nu-e-in-pericol-in-ue-dar-este-sub-presiune-54338.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/iohannis-democratia-nu-e-in-pericol-in-ue-dar-este-sub-presiune-54338-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv