Judecătorii au emis sentința finală într-un proces în care o șoferiță, rămasă fără permis pentru că a trecut pe culoarea roșie, a contestat procesul verbal de contravenție. Femeia s-a apărat, spunând că a trecut pe „portocaliu”. 

Tribunalul Timiș a emis, recent, sentința finală într-un dosar în care o șoferiță din Lugoj, județul Timiș, a contestat un proces-verbal de contravenție prin care permisul de conducere i-a fost suspendat pentru 30 de zile. Femeia a a fost amendată cu 580 de lei și a rămas fără permis în luna februarie a anului trecut, când polițiștii au surprins-o trecând pe culoarea roșie a semaforului, în zona magazinului Kaufland din Lugoj. În momentul întocmirii procesului verbal, femeia a obiectat, susținând că „a trecut pe culoarea portocalie”. Ulterior, șoferița a contestat procesul-verbal în instanță. Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Lugoj, unde amenda a fost transformată în avertisment, fiind anulată și măsura de suspendare a permisului de conducere. Astfel judecătorul care a judecat procesul pe fond a stabilit că „deși fapta comisă de petentă, prezintă un grad ridicat de pericol social, dat fiind faptul că nu a fost săvârșită în împrejurări de natură a o agrava, luând în considerare împrejurările săvârșirii faptei contravenționale, poziționarea semaforulu i și faptul că petenta a fost surprinsă de schimbarea culorii semaforului chiar în dreptul acestuia, sancțiunea avertismentului ar fi de natură să o determine pe petentă să respecte normele privind circulația rutieră”.

„De asemenea, s-a apreciat că atitudinea petentei în fața instanței conduce la concluzia că acesta este o persoană responsabilă care înțelege importanța conformării conduitei sale la prescripțiile legii și față de circumstanțele concrete ale cauzei expuse anterior reține că se impune înlăturarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce”, se arată în sentința emisă pe fond.

Lăsată fără permis de Tribunal

IPJ a declarat a atacat sentința Judecătoriei Timișoara cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Timiș. Judecătorii de aici au schimbat sentința, hotărând că femeia trebuie să rămână fără permis și să plătească amenda. „Din vizionarea probei video nu reiese că petenta intimată a fost surprinsă de culoarea portocalie a semaforului electric aflat în funcțiune, astfel cum se susține. Din contră, din urmărirea secvenței se relevă tocmai contrariul. Relativ la cuantumul sancțiunii aplicate, instanța îl consideră adecvat. Aceasta deoarece se are în vedere gradul de pericol social al faptei, care deși este una de pericol abstract , iar în speță urmarea gravă nu s-a produs (ceea ce nici nu este necesar, urmarea socialmente periculoasă trebuind să se producă efectiv doar în cazul faptelor de pericol social concret ), atrage totuși aplicarea sancțiunii contravenționale, legiuitorul având la bază în intenția sa dorința de a acționa în mod proactiv, în vederea înlăturării producerii unor eventuale consecințe mai grave. Tribunalul are în vedere frecvența incidentelor rutiere generate de conducerea autovehiculelor în mod neglijent, cu nerespectarea culorii semaforului, astfel că persoanele vinovate trebuie responsabilizate prin tragerea lor la răspundere, astfel încât – pe viitor – să își corecteze conduit”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, care este definitivă.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/o-soferita-ramasa-fara-permis-pentru-trecere-pe-rosu-s-a-aparat-spunand-ca-semaforul-era-portocaliu-ce-au-decis-judecatorii-53987.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/o-soferita-ramasa-fara-permis-pentru-trecere-pe-rosu-s-a-aparat-spunand-ca-semaforul-era-portocaliu-ce-au-decis-judecatorii-53987-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv