Peste 700 de persoane și-au pierdut viața în trei țări din sudul Africii, la o săptămână după ce ciclonul Idai s-a abătut asupra orașului-port Beira din Mozambic, însoțit de rafale de vânt de până la 170 de kilometri la oră, înaintând apoi pe continent către Zimbabwe și Malawi și provocând o criză umanitară de proporții în regiune, relatează duminică app.

Ministrul mediului din Mozambic, Celso Correia, a declarat duminică că numărul morților a crescut la 446 de la 417 cât fusese anunțat cu o zi înainte, precizând totodată că 531.000 de persoane au fost afectate de trecerea ciclonului Idai, informează Reuters.

Agenția ONU pentru Migrație (OIM) a declarat într-un comunicat că cel puțin 259 de persoane au murit în Zimbabwe, 217 sunt date dispărute și 16.000 de locuințe au fost afectate.

În Malawi, potrivit surselor oficiale, cel puțin 56 de persoane și-au pierdut viața.

Mii de victime sunt încă prinse în satele inundate din Mozambic, în timp ce agențiile umanitare lucrează în permanență pentru a le salva.

Aproximativ 1,7 milioane de persoane sunt afectate de ciclonul Idai, dintre care aproape jumătate sunt copii, a anunțat într-un comunicat Agenția Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citată de app.

UNICEF a afirmat că situația din Mozambic rămâne critică, în condițiile în care nu există electricitate și apă curentă.

Sute de mii de copii au nevoie de ajutor imediat. Prioritatea acum este furnizarea de adăpost, hrană, apă, educație și protecție, a mai spus agenția ONU.

Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, a cerut sâmbătă comunității internaționale să-i ajute pe copiii afectați de ciclonul Idai.

“Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a-i ajuta și proteja pe copiii din zonele devastate din Mozambic”, a declarat Henrietta Fore, la sfârșitul unei vizite la Beira, una dintre zonele cele mai afectate de ciclon din Mozambic.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/cel-putin-700-de-persoane-si-au-pierdut-viata-dupa-ce-ciclonul-idai-a-lovit-sudul-africii-53932.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/cel-putin-700-de-persoane-si-au-pierdut-viata-dupa-ce-ciclonul-idai-a-lovit-sudul-africii-53932-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv